Stadig færre fisker hummer

HUMMER: STadig færre velger å ta båten og teinene fatt for å fiske etter hummer.

HUMMER: STadig færre velger å ta båten og teinene fatt for å fiske etter hummer. Foto:

Statistikk fra Fiskeridirektoratet viser at det stadig er færre som slenger ut teiner i sjøen når hummerfiske starter.

DEL

I 2017 var det 1871 som var registrert for å fiske hummer i Østfold. I 2019 har antallet hummerfiskere i fylket sunket med 493.

– Det kan tyde på at mange tror registreringen fra tidligere år fremdeles gjelder. Men alle som skal fiske hummer må registrere seg, også de som var registrerte i fjor eller forfjor, skriver Fiskeridirektoratet om nedgangen på sine hjemmesider.

For det er ikke bare i Østfold antallet fiskere har gått ned. I fjor var det registrert 30.000 fiskere i Norge. I år: 21.000.

Startskuddet for årets hummerfiske gikk 1. oktober, og allerede har teinene rukket å bli tømt flere ganger.

Forskere ved Havforskningsinstituttets avdeling i Flødevigen i Aust-Agder sier at hummerfiskingen går hardt ut over bestanden.

– Det fanges fremdeles 200 tonn hummer langs norskekysten hvert år, og bestanden er på et historisk lavmål, sa Jan Atle Knutsen, forskningssjef ved Havforskningsinstituttet (HI) Flødevigen til NRK da hummerfiske begynte 1. oktober.

Han og forskerkollegene står bak en ny rapport. Den viser at reguleringene som er innført i forbindelse med hummerfisket ikke har hatt noen særlig påvirkningen på den årlige fangsten av hummer i Norge.

– Påmeldingsordningen som kom i 2017 ga oss muligheten til å undersøke det norske hummerfiske på en annen måte, sier forskningssjefen videre.

I 2017 var det 137 fiskere som var registrert for hummerfiske i Moss. Det tallet har gradvis sunket i løpet av årene. I år er det kun 80 personer som kan fiske hummer.

Utviklingen i de andre kommunene i Østfold kan du se under:

I kolonnen til venstre er det tallene for 2017 som vises. Videre er det 2018 og 2019.

I kolonnen til venstre er det tallene for 2017 som vises. Videre er det 2018 og 2019. Foto:


I statistikken for Akershus kan du se statistikken for Vestby kommune:

LES OGSÅ: Dro opp 70 ulovlige teiner: – Viktig å lære seg regelverket!

Artikkeltags