(Nettavisen) – Du vil nok se det over linja. Da oljeprisen var over 100 dollar tidligere, så du det veldig klart. Det kom masse drivstofftillegg og slike ting. Det er uunngåelig, sier Bjørn Kjos, konsernsjef i Norwegian, til Nettavisen.

Prisen på nordsjøolje er over 75 dollar fatet for første gang siden 2014. Det går hardt utover flyselskapene, som har drivstoff som et av sine aller største kostnadene.

Økte kostnader

Norwegian la fram tall torsdag som viste at kostnadene til flydrivstoff økte hele 729 millioner kroner i første kvartal i år, sammenlignet med året før. Det er en oppgang på hele 48 prosent, mye mer enn veksten i billettinntekter. Oljeprisoppgangen er dermed en av de viktigste grunne til at Norwegian gikk på en skikkelig kostnadssmell i årets tre første måneder.

Kjos understreker at de er bare en liten aktør i flymarkedet og langt fra dem som blir truffet hardest.

– Men flyselskapene må ta betalt for drivstoffet. Det er helt klart, sier Kjos.

Vi testet Widerøes aller første jetfly – slik var det 

Femti biler

Han tror at de som blir truffet aller hardest er de som kjører over Atlanteren med eldre fly, i direkte konkurranse med Norwegian.

– Jeg kan vanskelig se at de som har veldig drivstoffkrevende fly ikke må sette opp prisen ganske mye. En tur over Atlanteren er femti bilers årsforbruk. Når prisene stiger, må noen betale for den forskjellen, sier Kjos.

LES OGSÅ: Flypassasjeravgiften kan øke

Han trekker dermed fram Norwegians nye superfly, Boeings Dreamlinere, som nå kommer inn i trafikk, som et billigere alternativ i den forstand.

– Dreamlinerne er 25 prosent mer kostnadseffektive, men vi merker oljeprisen vi også, sier Kjos.

En milliard mer 

Analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities viser til at Norwegian nå varsler økte kostnader på en milliarder kroner knyttet til oljeprisen i årets kvartalsrapport. Den oppgangen er direkte knyttet til økte drivstoffkostnader.

– Med den høye oljeprisen øker totalkostnadene, det må kompenseres med høyere billettpriser, sier Sivertsen til Nettavisen.

Han er enig i at Norwegian tross alt er bedre rustet for denne kostnadsmellen enn andre flyselskap med eldre, mindre kostnadseffektive fly.

– Men generelt er det sånn at økte drivstoffkostnader må løftes over på oss forbrukere, hvis ikke vil flyselskapene tape masse penger. Slik har det vært siden tidenes morgen, sier Sivertsen.

– Noen flyselskap har sikret seg mot en kraftig oljeprisoppgang for en periode gjennom hedging (finansiell sikring mot kraftige endringer, red.anm.), men på sikt vil alle selskapene merke det, sier analytikeren.