60 ungdommer pågrepet i stor narkotikaaksjon i Follo

FENGSEL: To av de pågrepne ungdommene sitter i varetekt med en siktelse som kan gi opp til 10 år i fengsel.

FENGSEL: To av de pågrepne ungdommene sitter i varetekt med en siktelse som kan gi opp til 10 år i fengsel. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Et stort narkotikaproblem, med røtter i Oppegård, er avdekket. To av de pågrepne er siktet for grove narkotikaforbrytelser.

DEL

FOLLO: Politiet i Follo har i lengre tid fått bekymringsmeldinger fra både foreldre, skole og fritidsklubber i Follo, men spesielt fra Oppegård. I begynnelsen av januar i år, startet politiet med å kartlegge ungdommens befatning med narkotika. Blant de 60 pågrepne finnes både gutter og jenter i alderen 16–20 år.

Strafferamme på 10 år

To ungdommer på henholdsvis 18 og 19 år, begge fra Oppegård, ble i forrige uke pågrepet. De sitter nå i varetekt og er foreløpig siktet for grove narkotikaforbrytelse. Strafferammen er inntil 10 års fengsel. Disse guttene, som er godt kjent av politiet og straffet for tilsvarende forhold tidligere, skal ha drevet et omfattende videresalg av narkotika til ungdom i Follo.

19-åring fikk førerkortet inndratt da han ble tatt for hasjrøyking

Les også: Politirazzia på Sparta treningssenter ga stor dopingfangst

Les også: Beslagla store mengder amfetamin og hasj på Vinterbro

– Grunnen til denne strenge siktelsen, er ikke først og fremst kvantaene som er kjøpt og videresolgt. Det alvorlige er at dette er solgt videre til svært unge mennesker. På bakgrunn av de pågripelsene vi nå har gjennomført er det skremmende at mange ungdommer velger å ruse seg fremfor skolegang, sier politijurist Hilde Bøch Høyer.

Alle typer narkotika

Narkotikaen som nå florerer i ungdomsmiljøet i Follo, er hasj, marihuana, kokain, MDMA og 2CB (et hallusinerende medikament).

– Dette har vært en omfattende jobb som endte med at vi fikk rettens kjennelse til å pågripe disse 60 ungdommene. De to, som ble pågrepet sist onsdag, har hatt en sentral rolle i omsetting av alle disse stoffene, sier en bekymret leder av etterretningen ved Øst politidistrikt avdeling Follo, Lars Abelsen til Østlandets Blad.

– Hvor kommer stoffet fra?

– Stoffene som blir solgt i Follo kommer fra de tyngre kriminelle miljøene i Oslo. Det er også avdekket nærmest gangstertilstander, hvor de som ikke betaler for seg, blir truet av personer du ikke vil ha på døra, sier Abelsen.

Vil «slå» bredt og lavt

Målet med denne storaksjonen er ikke å få satt flest mulig Follo-ungdom bak lås og slå. Dette skal virke preventivt. Alle som i løpet av de siste tre døgn har blitt pågrepet av politiet, har gjennomgått de samme prosedyrene. Først blir de pågrepet, enten i boligen, skole, eller arbeidsplassen. Deretter har de blitt avhørt på politistasjonen i Ski. Urinprøve, fingeravtrykk pluss DNA er også tatt. De som er pågrepet for bruk av narkotika, får et forelegg, men flere av de 60 kan vente seg strengere reaksjoner fra politiet.

– Med denne aksjonen ønsker vi å «slå» veldig bredt og lavt. Vi har en forebyggende innfallsvinkel. Vi vil sende et tydelig signal til ungdommen om at dette ikke er greit. Samtidig fokuserer vi nå på et problem som vi ikke kan la eskalere. Bekymringen er ikke bare stor hos oss. Forebyggende enhet i politiet i Follo, fortalte meg om foreldre i Oppegård som er så bekymret for ungdommen at de vurderer å flytte fra kommunen. Men det er ingen grunn til å tro at dette bare skjer i Oppegård, sier Abelsen.

Foreldrene kalt inn til avhør

Også foreldrene til de pågrepne blir kalt inn til samtaler med politiet. Der får de forelagt de faktiske forhold om hva ungdommen deres driver med, og hva som kan bli konsekvensen om ikke raskt blir tatt grep.

– Hva er reaksjon hos foreldrene?

– Det er svært blandet. Noen dukker ikke opp, andre blir svært overrasket, mens noen foreldre er positive og ønsker et samarbeid med politiet, sier Abelsen.

Det er svært mange tjenestemenn og kvinner som er satt til å gjennomføre denne aksjonen. Patruljene har de tre siste dagene gått i skytteltrafikk rundt i Follo.

Pågrepet med brukerutstyr og litt narkotika

– Hva gjør politiet med ungdommen etter at de er avhørt og sendt på dør igjen?

– Vi ser an situasjonen, men mange får tilbud om oppfølging fra oss. Enten via bekymringssamtaler eller ruskontrakt. Det som er bekymringsverdig er at det virker som bruk av narkotika blant ungdom er en normaltilstand, sier Abelsen.

– Tror du du vil se disse ungdommene igjen på den gale siden av loven?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg håper jo jeg slipper det, men samtidig må jeg si at jeg frykter at noen av disse vil fortsette, sier Abelsen.

Aksjonen som politiet i Follo nå har gjennomført, er den største i sitt slag mot ungdom i Follo, men på langt nær ferdig. Det gjenstår fremdeles mye etterforskning, spesielt mot dem som sitter i varetekt.

Da ØB var på plass i lokalene hvor aksjonen koordineres, kom den ene tjenestemannen etter den andre med hendene fulle av beslag. Det ble, nesten uten unntak, funnet brukerutstyr på de pågrepne. Noen hadde også mindre mengder narkotika i lommene.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken