Høstferie neste uke – husk vinterdekk

Det er som regel for sent å skifte dekk når du skrenser rundt på høyfjellet.

Det er som regel for sent å skifte dekk når du skrenser rundt på høyfjellet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Neste uke er det høstferie for store deler av Øst- og Sørlandet, og mange planlegger en siste hyttetur før vinteren setter inn. Men skal du til fjells eller høyden bør du skifte til vinterdekk nå. Det er sendt ut gult farevarsel om vanskelige kjøreforhold over store deler av Sør-Norge.

DEL

– Med snøbyger og nullføre frykter vi kaos i helgeutfarten og i høstferien.

Mange venter i det lengste med å skifte til vinterdekk, men det er å gamble med sikkerheten å komme på sommerdekk på en veibane med snø og is. Man utsetter seg selv og andre for farlige situasjoner. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Allerede nå ligger det snø og slaps på Riksvei 7 over Hardangervidda, og flere biler har kjørt ut av veien. I Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag kan en oppleve å møte snøbyger allerede ved 200 meters høyde. I Hordaland og Rogaland vil snøgrensen ligge på 500 meter fredag.

– Det er som regel for sent å skifte når du skrenser rundt på høyfjellet. Ikke bare risikerer du å skade andre, men du kan også bli stående fast over lengre tid om du er skikkelig uheldig. Det er bare å innse at vinteren nå melder sin ankomst i høyfjellet, og selv om det er bart og fint nede i lavlandet bør du vurdere å skifte til vinterdekk nå, så slipper du ubehagelige overraskelser når snøen plutselig ligger der, sier han.

Mange skal til fjells

Neste uke er det høstferie for Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Oppland, Oslo, Vest-Agder, Vestfold, Østfold og Odda i Hordaland. Uken etter har resten av Norge høstferie.

– Det betyr mye trafikk mellom øst og vest og opp i høyereliggende strøk.

Erfaringsmessig vet vi at høstferieukene innbefatter mange trafikkulykker. Mange bilister overraskes over snø og is på veien, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist kjørte på vinterlige veier, sier Brandeggen.

Viktig å huske etter dekkskift

Hvert år skjer det en rekke trafikkulykker i forbindelse med omlegging av dekk. Det har skjedd at hjul har trillet av fordi hjulboltene sikke har vært tilstrekkelig etterskrudd.

– Mange husker ikke på å etterskru hjulboltene etter å ha kjørt noen kilometer, eller de har montert hjulene feil. Det kan få katastrofale følger. Hjulene kan falle av i fart, sier Brandeggen.

Han oppfordrer dessuten bileierne til å sjekke at de har riktig lufttrykk i dekkene.

– Feil lufttrykk utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Det skaper ubalanse i bilen og kan gi dårligere styreevne og økt bremselengde, sier han.

For Nord-Norge melder meteorologene at det vil legge seg snø i Troms og Finnmark, men at det trolig blir mildere vær fra lørdag.

Skift ut gamle vinterdekk

Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde, og har man gamle dekk kan det være lurt å vurdere å skifte til nye vinterdekk. I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder.

– Forskriftene tillater bruk av piggdekk før de fastsatte datoene dersom man mener forholdene krever det. Dessverre ser vi altfor ofte at folk kjører rundt på altfor gamle vinterdekk. Men dekk er faktisk ferskvare, og gamle dekk har dårligere egenskaper enn nye. Har du dekk eldre enn 3 år anbefaler vi å bytte disse ut med nye dekk, sier Brandeggen.

Kan bli dyrt å kjøre med sommerdekk

I Norge er det påbudt å ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Hvis ikke vil det kunne karakteriseres som grov uaktsomhet.

– Det betyr igjen at dersom du skulle havne i en trafikkulykke og ikke har skodd deg etter forholdene, kan du i tillegg til bøter og førerkortbeslag fra politiet risikere at forsikringsselskapet avkorter eller i verste fall ikke utbetaler noe erstatning til deg, sier han.

Krav til dekk i vinterperioden

Sommerdekk skal ikke brukes når det er vinterføre (f.eks. snø og is). Dekkene vil da ikke sikre tilstrekkelig veggrep.

Dekkene må uansett føre ha minimum 3 mm mønsterdybde mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag.

Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret.

Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype.

Pigger er bare tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel).

Kjøretøy til og med 3500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger piggdekk.

Artikkeltags