Gå til sidens hovedinnhold

Fra Sargassohavet til Vansjø

Artikkelen er over 7 år gammel

I fjor sommer var åletrappa tørrlagt. Ett år senere har en ål endelig jobbet seg opp Mossefossen

Da stasjonsleder ved Borregaard kraftstasjon Lars Erich Arnesen sjekket fella i enden av ålelederen torsdag kunne han slippe jubelen løs. Ålelederen, som ble satt opp i starten av juni, hadde endelig hjulpet sin første ål på vei til Vansjø.

-Vi hadde ikke regnet med dette, men vi hadde håpet, sier Leif R. Karlsen, fiskeforvalter hos fylkesmannen i Østfold.

Episk reise

Og det er litt av en reise den lille krabaten har begitt seg ut på, kan Karlsen berette.

-Den kommer helt fra Sargassohavet, 5000 kilometer unna. Nå er den på vei til Vansjø, hvor den skal bli kjønnsmoden, før ferden bærer tilbake til Sargassohavet. Der skal den gyte og dø. Snakk om å ofre seg for arten!

Truet art

Som vi tidligere har skrevet er ålen på oversikten over rødlistearter som kritisk truet art.

-Ålbestanden rundt Europas kyster har jo falt med 90 %. Derfor er det jo desto mer gledelig å se at ålelederen fungerer, sier Karlsen.

Til Vansjø kommer ålen for å bli kjønnsmoden, og den kan bli i den lokale innsjøen i opptil 20 år.

-Mellom åtte og 20 år tenker jeg den er i Vansjø. Men ål kan jo bli opp mot 100 år!

Fra kvist til ål

For ett år siden kom det klager på at åletrappa ikke hadde vanntilførsel og var full av kvist og kvast. Nå ser de to trappene ut til å fungere. Men det var allikevel ingen selvfølge at en ål skulle komme seg gjennom hele den strabasiøse turen fra Mossesundet og gjennom Mossefossen på vei til Vansjø.

-De hadde noe lignende i Rogaland for et par år tilbake, og der fikk de ikke èn opp. Så vi er veldig fornøyde, sier Karlsen og Arnesen, som håper at flere ål kommer seg til Vansjø i løpet av sommeren.

-Vi skal hjelpe han her et stykke på vei før vi slipper han løs. Han fortjener å kose seg i Vansjø nå, avslutter Karlsen.