SISTE: Politiets operasjonsleder Jon Erik Nygård opplyser natt til lørdag at de fire første mennene som ble stanset ved Ørje, er pågrepet og ført til politiarresten. Det gjelder også to menn som ble stanset på Svinesund fredag kveld, skriver Dagbladet.

- De er pågrepet på grunnlag av utlendingslovens paragraf 106b, og vil bli fulgt opp på morgenkvisten, opplyser Nygård til Dagbladet.

Den aktuelle paragrafen og bokstaven gjelder fare for at utlendinger skal unndra seg et utvisningsvedtak. Også lovens bestemmelser om vern av offentlig ro og orden er anvendt overfor de til sammen seks mennene, som alle har svensk statsborgerskap, det skriver Dagbladet.

Totalt 14 menn ble pågrepet innen lørdag morgen.

ØRJE/OSLO (Dagbladet): I 22.30-tida ble Dagbladet vitne til at en svenskregistrert Volvo med fire unge menn ble stoppet av politiet på grenseovergangen ved Ørje i Østfold. Politiet mistenker at mennene er på vei til Norge for å delta i høyreekstreme markeringer, skriver Dagbladet. Det er Den nordiske motstandsbevegelsen som har hatt et mye omtalt ønske om å holde en demonstrasjon i Fredrikstad 29. juli under parolen «Knus homolobbyen». Demonstrasjonen ble derimot ble forbudt av politiet. Senere besluttet politiet også forby alle typer arrangementer den aktuelle helgen.

Hang opp plalater og bannere på forhånd

Den nordiske motstandsbevegelsen har de siste dagene hengt opp plakater og bannere i Østfold og Töcksfors i Sverige. Hendelsene blir kalt 29. juli-aktivisme på bevegelsens nettsider og plakatene viser til demonstrasjonen de ønsket å gjennomføre i Fredrikstad 29. juli.

– Vi regner ikke med at noe kommer til å skje, vi har ingen informasjon som tilsier det. Vi er imidlertid garantisten for folks sikkerhet og trygghet i byen og tar derfor høyde for alt. Det blir mer politi i Fredrikstad enn på en vanlig lørdag. Vi øker beredskapen, sa fungerende stasjonssjef ved Fredrikstad politistasjon, Ivar Prestbakken, til Fredrikstad Blad, da plakatene ble oppdaget.

LES MER: Har hengt opp plakat i Svinndal for beryktet demonstrasjon

 

Vil masjere på hemmelig sted i Østfold til helga. - Vårt blod og vår rase står helt sentralt

- Vi mistenker at de er høyreekstreme som kommer hit for å delta i de varslede demonstrasjonene i morgen, sier Ingar Signebøen, operasjonsleder i Øst politidistrikt, til Dagbladet.

Mennene og bilen ble sjekket av tjenestemennene i tre kvarter før de ble påsatt håndjern og ført inn i en av politiets biler. Det er uklart hva som skjer med dem.

- Vi kontrollerer bilene og sjekker opp historikken deres med våre svenske kolleger. Dette tar litt tid, og reaksjonene avhenger av hva vi finner, sier Signebøen til Dagbladet.

Han opplyser at flere svenske biler er kontrollert på samme måte i løpet av dagen, men vil ikke nøyaktig tallfeste dem.

- Det er flere enn én og færre enn fem, sier politimannen.

Øker beredskapen - også i lufta

Politiet i Østfold har høy beredskap i helga, fordi de forventer høyreekstreme markeringer på olsok, lørdag 29. juli, en merkedag for norske nasjonalister. I Fredrikstad tar Politiet Østfold også i bruk helikopter lørdag ettermiddag, det melder operasjonsleder i Østfold politidisdrikt.

Den åpent nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen fikk opprinnelig ja til å demonstrere i Fredrikstad i morgen, men politiet snudde og forbød marsjen, av frykt for vold mellom de høyreekstreme og antifascister, skriver Dagbladet.