Graver steinalderen fram

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

400 boliger skal bygges på Strømnesåsen i Råde. Men før det blir realitet, må arkeologer grave fram en 5000 år gammel boplass.

DEL

Midt inni skogen, ved en beskjeden innkjørsel på veien til Tomb i Råde, jobbes det i disse dager på spreng med never og albuer.

En gjeng arkeologer fra Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo foretar utgravninger av en boplass som kan dateres tilbake så langt som 3300 år før Kristus.

Flintstein og bålplasser

Dette i forbindelse med reguleringsplanen for Strømnesåsen, der det er planlagt hele 400 mål med boliger.

– Her ser dere hvor sjøen lå, sier feltleder Lotte Carrasco, mens hun beveger seg oppover i oljehyrebukse og svære gummistøvler. Landskapet hun peker på er i dag et utmarksområde, og det er vanskelig å se for seg at det en gang har vært skjærgård i terrenget med kvister og trær. Ut av ingenting kommer vi til plassen som har vært sentralt bosted i yngre steinalder.

– Vi graver i ruter og lag, og har ulike metoder for undersøkelse, sier Carrasco. Rundt henne sitter arkeologene og tegner mulige bålsituasjoner, mens andre graver etter flere flintestein-funn.

– Steinen er det eneste materialet som har overlevd gjennom tusenvis av år. Den ble brukt til å skjære i selkjøtt, sier feltlederen ivrig.

Spiste sel og hval

For det var ikke tilfeldig at steinalderfolket plasserte seg som de gjorde. Boplassen var i nærhet av skog og sjø, og ga gode jaktmuligheter både på land og i vann.

– Man livnærte seg ofte på hval og sel, sier Carrasco. Hun forklarer at bittesmå spor er med å gi en helhetlig forståelse av levemåtene. Men dette til tross, hadde hun forventet å finne mer.

– Vi har ikke gjort mange funn i forhold til hva vi gjør på lignende steder. For eksempel hadde vi håpet å finne en pil som de kastet på dyrene. Lite funn viser derimot til kortere opphold på plassen, sier feltlederen. 

Men det er ikke alltid de synlige kulturminnene som nødvendigvis teller.

- Det er funnet mange steinalderplasser i Østfold, sier Carrasco iherdig.

– Men det skal sies at dette er funnet grunnet Svinesundprosjektet, og på den måten har Østfold et fortrinn, avslutter hun.

Artikkeltags