De skriver på sine hjemmesider at bakteriesmitten er økende nå på grunn av langvarig varmt vær mange steder har også badetemperaturene i en lengre periode vært høyere enn vanlig.

Den høye vanntemperatur gir nemlig bedre vekstbetingelser for enkelte bakterier som finnes i brakk- og saltvann.

Og dette kan igjen føre til økt oppvekst av vibriobakterier, som kan gi alvorlige infeksjoner hos personer som bader i kystområder med høye vanntemperaturer.

– Svært sjeldent

– Slike infeksjoner er heldigvis svært sjeldne, men det er grunn til å gi noen råd om hvordan man kan forebygge smitte, sier avdelingsdirektør Line Vold ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet i pressemeldingen.

Avdelingsdirektøren sier smitte kan skje ved bading via åpne sår, inkludert nylige tatoveringer.

Personer med immunsviktsykdommer og personer med leversykdommer kan være spesielt utsatt.

– Badende med hudsår bør dekke disse med heldekkende, vanntette plaster. Dersom det ikke er mulig å dekke til sår bør bading unngås, sier avdelingsdirektør Vold.

Hun legger til at risikoen for utsatte personer kan reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.

Hun understreker at dersom man skulle få et får under bading bør man gå ut av vannet og rense såret med rent vann.

Og skulle man få sykdomstegn etter bading i saltvann med høy badevannstemperatur bør man ta kontakt med lege.

Sykdomsbildet kan variere fra lettere øregangsinfeksjon, rosen, sårinfeksjon til mer alvorlige blodforgiftning.

Bildeserie

Strandlivet i Moss

Se også:

Les også: Flokker til stranda i varmen 

Overvåking av indikatorer for smitterisiko

Det er det europeiske smittevernsenteret ECDC, som hver sommer overvåker indikatorer som kan påvirke vekst av vibriobakterier i kystområder i Nord-Europa. Data fra 17. juli i år viser at det er moderat til høy risiko for tilstedeværelse av vibriobakterier i blant annet i indre og ytre Oslofjord.

Folkehelseinstituttet sier at det er miljørettet helsevern i hver kommune som følger badevannskvaliteten i utpekte friluftsbad/badeområder.

Rådet til alle badene er å ta forholdsregler, samt å følge nøye med på kommunenes nettsider og i mediene om badevannskvaliteten på aktuelle badestrender.

Det er ikke praktisk mulig å analysere for vibriobakterier ved de enkelte badestrendene.

Det skal foreløpig ikke vært meldt inn mange tilfeller av smitte så langt i sommer, men en eldre kvinne er lagt inn på Bærum sykehus med en alvorlig infeksjon som følge av bakteriene, melder NRK.

Les også: Sommerværet kan vare ut oktober