2019 kan bli et ekstremår for pollenallergikere

TØFF SESONG: Pollensesongen er allerede i gang og i føllge ekspertene kan årets sesong bli ekstra utfordrende.

TØFF SESONG: Pollensesongen er allerede i gang og i føllge ekspertene kan årets sesong bli ekstra utfordrende. Foto:

Over 575.000 av oss østlendinger sier at vi har eller tror vi har pollenallergi. De må ruste seg til en utfordrende sesong.

DEL

Det viser en undersøkelse gjennomført av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

Dette er en økning på 20 prosent fra en tilsvarende undersøkelse gjennomført for Allergiguiden i 2017.

Ekspertene har lenge varslet om at antall allergikere er økende og mener det er viktig at de som er plaget oppsøker lege for å få stilt riktig diagnose og få korrekt behandling tilpasset sitt behov. Dette kan øke livskvaliteten til de mange som utfordres gjennom pollensesongen.

– Forekomsten av allergi er økende og det er derfor viktig at de som er plaget under pollensesongen oppsøker lege. Dette gjelder også for dem som lurer på om det er allergi eller en ordinær vårforkjølelse de er plaget av, sier Sverre Steinsvåg, avdelingsleder for øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen i en pressemelding.

2019 kan bli et ekstremår for pollenallergikere

Fjorårets varme vår og sommer gjorde at det ble produsert flere pollenrakler enn normalt og kombinert med en relativ mild vinter og tidlig start på pollensesongen, kan 2019 bli et ekstremår for pollenallergikere. Kraftig pollenspredning kan også føre til at flere vil kunne kjenne plager under årets pollensesong, som også kan bli unormalt lang.

– Klimaendringer gjør at vi er mer utsatt for allergi enn tidligere, og mye tyder på at pollensesongen i år kan bli lengre og dermed mer plagsom, samt påvirke flere av oss enn tidligere, sier professor Sverre Steinsvåg.

Moderne medisiner gir bedre livskvalitet

Av dem som sier de har eller tror de har pollenallergi i Allergiguidens undersøkelse, er det hele 25 prosent på Østlandet som ikke har oppsøkt lege for å få stilt riktig diagnose. Undersøkelsen viser også at 1 av 5 nordmenn ikke behandler allergien, samt at mange selvmedisinerer med produkter uten resept. Men, det finnes hjelp å få med riktig behandling.

– Allergikere har i dag tilgang til effektive medisiner som sørger for bedre livskvalitet gjennom pollensesongen for de aller fleste. Veldig ofte gir en kombinasjonsnesespray, eventuelt kortison alene, svært god effekt, sier Sverre Steinsvåg.

Verdens allergiuke

I år går verdens allergiuke av stabelen 7. -13. april og temaet er det globale problemet med matallergi. For pollenallergikere er det ekstra viktig å være oppmerksom på kryssallergier som kan oppstå når man spiser rå frukt og grønnsaker. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen (proteiner) ligner på proteinene i maten.

– Det finnes ingen spesielle medisiner mot kryssreaksjoner, men allergibehandling vil kunne dempe symptomene. Det viktigste er å finne ut av hva man reagerer på, for deretter å holde seg unna disse matvarene, sier Sverre Steinsvåg.

Verdens allergiuke er et årlig initiativ fra World Allergy Organization (WAO), sammen med medlemsorganisasjonene, for å øke bevisstheten rundt allergi, samt håndtering og forebygging av dette.

Fakta om pollenallergi:

- Pollenallergi betyr at immunforsvaret overreagerer på pollen i luften, det vil si støv fra planter og trær. Immunforsvaret danner deretter antistoffer som fester seg på mastceller i slimhinnene i nesen, luftrøret og øynene.

- Pollen fra gress, bjørk og burot er de allergenene som fremkaller allergiske symptomer hos flest.

- Det er høyere sjanse for at du utvikler pollenallergi dersom begge foreldrene dine er pollenallergikere

- Typiske symptomer på pollenallergi er at nesen klør, renner og er tett, at du nyser mange ganger på rad samt at øynene klør og er hovne, røde og irriterte.
Kilde: Allergiguiden.no

Artikkeltags