300.000 personer på Østlandet kan ha søvnapné – se hvor mange som kan være rammet i Østfold

TAR SEG EN LUR: Noen amerikanske turister tar seg en liten «powernap» under et besøk på Hurtigruta i 2010.

TAR SEG EN LUR: Noen amerikanske turister tar seg en liten «powernap» under et besøk på Hurtigruta i 2010. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Uheldigvis er mange uvitende om at de kan ha søvnapné. Sykdommen kan forbli uoppdaget i årevis. I Østfold kan så mange som 23.000 personer være rammet.

DEL

Over 70 prosent av personer med søvnapné lever i uvitenhet, viser ny norsk forskning. Nå har LHL-sykehuset Gardermoen avtale med Helse Sør-Øst om å utføre søvnutredning og behandling. Det opplyser LHLs søvnlege Nils Henrik Holmedahl.

Se antall fylkesvis lenger ned i artikkelen.

Forekomsten av søvnapné i Norge er mellom 8 og 16 prosent, avhengig av alvorlighetsgrad (Hrubos-Strom, 2011). Dette samsvarer med internasjonale funn (Young, 1993). I Østfold antar man et sted mellom 23.634 på det laveste og på det meste 47.267 personer. 

Nå kan pasientene på Kalnes bruke tv-ene til mer enn underholdning 

Kan få konsekvenser

LHLs søvnlege Nils Henrik Holmedahl opplyser at mangel på søvn kan få store konsekvenser for helse, livskvalitet og deltakelse i arbeidsliv og i egne liv.

– Det å utrede og behandle søvnapné er nærmest å forhindre katastrofer, sier LHLs søvnlege Nils Henrik Holmedahl i en pressemelding til Sarpsborg Arbeiderblad.

Etter helseminister Bent Høies boks kom, har snussalget eksplodert 

De mange pustestansene i løpet av natten kan gi uregelmessig hjerterytme og høyt blodtrykk, som fører til risiko for blodpropp i hjerte og hjerne. Nyere forskning tyder også på at risikoen for å få diabetes øker. Søvnapné kan også gi seg utslag i glemskhet, økt irritasjon og depresjon og risikoen for å sovne bak rattet øker. 17 prosent av befolkningen har duppet av eller sovnet bak rattet.

– Pasienter som blir behandlet får i mange tilfeller en helt annen livskvalitet enn tidligere. Samtidig vil det også påvirke omgivelsene på en positiv måte. Det er svært god forebyggende medisin, sier Nils Henrik Holmedahl.

Antall fylkesvis i tabellen under:

Fylke                 Befolkning           lavest 8%  Høyest 16 %  Eks. på ventetid for utredning
Akershus             614.026                 49.122    98.244                  Ahus 40 uker ventetid
Hedmark             196.966                 15.757                   31.515   
Oppland              189.870                 15.190                   30.379  
Oslo                    673.469                 53.878                   107.755  
Østfold                295.420                 23.634                   47.267                  Sykehuset i Moss 50 uker ventetid

Rammer alle

Det har lenge vært hevdet at søvnapné er en «mannesykdom».

Nyere forskning viser at dette ikke er riktig. Forekomst av søvnapné i befolkningen er 24 prosent hos menn og 9 prosent hos kvinner. De fleste får diagnosen i alderen 40 til 65 år. Også barn er rammet av søvnapné. Søvnvansker rammer 30 prosent av norske barn, og påfallende få kommer til undersøkelse.

Søvnapné

  • Den som lider av denne tilstanden, merker sjelden annet enn at man er trøtt og uopplagt på dagtid.
  • Søvnapné medfører svært urolig og dårlig søvn med mange kortvarige oppvåkninger i løpet av en natt. I tillegg er det vanlig at man kaster på seg i søvne og foretar brå bevegelser med armer og bein.
  • Konsekvensene av tilstanden er at du på dagtid ofte kan føle deg søvnig, ha konsentrasjonsvansker, opplever det som vanskelig å tenke klart, har ofte hodepine, og noen opplever oftere enn andre impotens.

Kilde: Norsk Helseinformatikk.no

Artikkeltags