Gå til sidens hovedinnhold

Trenger forsøkspersoner til unikt prosjekt

Artikkelen er over 5 år gammel

Kan man bli frisk av spiseforstyrrelser med kostholds- og treningsterapi?

Det ønsker ernæringsfysiolog Therese Fostervold Mathisen fra Råde å finne ut. Hun er for tiden engasjert i en doktorgrad-prosjektstilling ved Norges Idrettshøyskole i Oslo der hun prøver å finne ut effekten av den nye behandlingsmetoden for spiseforstyrrelsene bulimi og overspising.

- Vi er banebrytende både nasjonalt og internasjonalt når vi «våger» å prøve ut dette som behandling og i så stor skala som vi har planer om å få til, sier Mathisen.

«Usynlig» lidelse

Mange unge kvinner lever i stor grad i «hemmelighet» med denne spiseforstyrrelsen, som er lite synlig for omverdenen.

– Dette er et skambelagt tema, og mange skjemmes over at de ikke klarer å «ta seg sammen».

De fleste bulimikere og overspisere har stort sett normalvekt eller lett overvekt, og skiller seg ikke ut fra befolkning generelt.

Det man vet er at de som har en av disse spiseforstyrrelsene sliter med trøblete stoffskifte, benskjørhet, hjerte- og karsykdommer og mage- og tarmplager.

 

Diffuse symptomer

– Når man kommer til fastlegen med symptomer som litt vondt i magen, depresjon, manglende menstruasjon, eller har diffuse symptomer som hodepine og lite energi, er det ikke sikkert at legen forbinder dette med en spiseforstyrrelse.

Prosjektet har pågått i to år, og i midten av februar er det klart for en ny gruppe forsøkspersoner. Behandlingsprogrammet er gratis og går over 16 uker, der deltagere enten mottar psykologisk behandling, såkalt kognitiv atferdsterapi, eller den nye tilnærmingen med veiledet fysisk trening og kostholdsterapi.

– Vi ønsker å bruke interessen disse jentene har for kosthold og trening, og lære dem å mestre dette igjen. Det handler om å ta kontroll på ting igjen på en positiv måte. Det finnes veldig god dokumentasjon på hvordan riktig kosthold og trening funker bra på psyken, og brukes med god effekt i behandling av blant annet depresjon.

Kvinner som lurer på om de har bulimi eller er overspisere, kan ta kontakt via nettside, blogg, info, meg eller prosjektleder

– Kriteriet er at man må være kvinne i alderen 18-40 år, og påmeldingen skjer via denne nettsiden.

Kommentarer til denne saken