– Himmel, for et funn

UNIKT: Fra venstre Morten Bilet og Knut Jørgen Røed Ødegaard klarte ikke å holde smilene borte etter funnet på Sydskogen i går.

UNIKT: Fra venstre Morten Bilet og Knut Jørgen Røed Ødegaard klarte ikke å holde smilene borte etter funnet på Sydskogen i går.

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Skulle du snuble over et himmellegeme eller to i mossedistriktet, kan du bedre på finansene. I går dukket det opp nok en meteoritt. På Sydskogen i Moss.

DEL

Det er helt fantastisk! Og litt skremmende, sier Frode Johansen.
I anledning datterens 10-års dag skulle trebarnsfaren i går til å klippe gresset da han fant tre kvister fra plommetreet liggende på bakken. Og like i nærheten: En kullsvart stein han aldri hadde sett før.
– Jeg skjønte raskt det ikke var noen vanlig stein, og er veldig glad for at vi var på ferie da meteoritten falt fra oven, fortsetter han.

Fantastisk

Johansen fikk aldri klippet gresset i går. En telefon til meteorittekspert Morten Bilet, og vips var også astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard på plass i Johansens hage med kone og eget TV-team. En dokumentar av kjendisastronomen skal nemlig sendes på NRK neste år.
Den 752 gram tunge steinen var også akkurat det eksperten og astronomen hadde håpet: En meteoritt av typen som ble funnet i Rygge dagen i forveien.
– Dette er unikt! Helt fantastisk! Tenk å finne et himmellegeme i hagen! Det er hinsides det vi har vokabular for i Norge til å beskrive, sier Røed Ødegaard til Moss Avis. Han blir supplert av meteorittekspert Bilet:
– Om dette er uvanlig? Det kan du trygt si! Det går mange generasjoner mellom hver gang vi finner en meteoritt i Norge. Nå har vi funnet to på få dager. Antakelig ligger det tusenvis av biter rundt i Østfold, sier eksperten. Han oppfordrer nå folk til å gå på leting etter fler.
– Her kan det hende det ligger meteoritter så langt nord som Lillestrøm, og også innover i Askim-området. Hvis man noen gang skal ha anledning til å finne en meteoritt, er dette tiden, sier han.

Finnerlønn

Seniorforsker Johnny Skorve ved Naturhistorisk Museum i hovedstaden hevder at funn som dette har for vane å belønnes økonomisk. Hvor mye, er han imidlertid usikker på.
– Det gis penger for funn som dette. Men det først etter at steinene er undersøkt av eksperter ved Geologisk Museum på Tøyen, sier han.
Også astrofysiker Røed Ødegaard mener meteorittfunn kan gi penger i kassa.
– Jeg vet at man pleier å belønne meteorittfunn. Men jeg vet ikke hvor store summer det er snakk om. Det er avhengig av størrelsen på steinen, sier han.
Finneren selv bryr seg ikke så voldsomt om noen finnerlønn.
– Det har jeg ikke engang tenkt tanken på. Det som er mest spennende, er at vi kommer til å få beholde en bit av meteoritten, sier han.
Barna Ingrid (6), Jone (7) og Eva Johanne (10), syntes alle det var svært spennende med alt oppstyret etter funnet hjemme i hagen i går. Det hadde de all grunn til. 14 meteoritter er så langt funnet i Norge gjennom tidene. To av disse stammer fra mossedistriktet de siste dagene.
– At den har falt så nært et hus er helt unikt. Men man trenger ikke bekymre seg for å få en stein i hodet. Det er nok lenge til det faller fler meteoritter i området nå, sier Bilet.
kathrine.holt.simonsen@moss-avis.no


Artikkeltags