Jakter på opplysninger om urmaker fra Moss

HÅPER PÅ SVAR: Urmakermester Erik Ødegaard på Ekholt jakter på mer informasjon om Olaus Olsen Løvaas som skal ha drevet urmakerforretning i Dronningensgate i Moss på slutten av 1880-tallet.

HÅPER PÅ SVAR: Urmakermester Erik Ødegaard på Ekholt jakter på mer informasjon om Olaus Olsen Løvaas som skal ha drevet urmakerforretning i Dronningensgate i Moss på slutten av 1880-tallet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Har du opplysninger om urmaker Olaus Olsen Løvaas (f.1835-36) som skal ha drevet urmakerforretning i Moss på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900.

DEL

– Jeg skulle så gjerne ha fått mer opplysninger om urmaker O. O Løvaas i Moss. Han skal ha drevet forretning i Dronningensgate i Moss på 1870-tallet og fram til litt ut på 1900-tallet.

Det er urmakermester Erik Ødegaard, bosatt på Ekholt, som etterlyser opplysningene om sin tidligere kollega Løvaas.

Tok patent i utlandet

Det har seg nemlig slik at Ødegaard som driver urmakerforretning i Sarpsborg, som en av landets få urmakermestere, tilfeldig kom over et veggur som fanget hans interesse og som nå har skaffet ham en del hodebry.

– Det var en familie i Våler som tok kontakt med meg for å høre om vegguret deres var noe verdt. Jeg hadde aldri sett noe lignende og begynte å undersøke litt. Det viser seg altså at urmaker Olaus Olsen Løvaas i Moss skaffet seg en patent på en helt unik slagmekanisme i veggur. Det finnes ikke noe som ligner i hele verden, så vidt meg bekjent, sier Ødeaard.

Hvem var han?

Jeg har fått sporet opp patentpapirer på Løvaas s"striking mechanism for clocks" både fra USA og Tyskland, forteller Ødegaard, som fremdeles skulle hatt mer informasjon om hvem denne Løvaas egentlig var.

– Folketellinger viser at han var bosatt både i Dronningensgate 7 og Kongens gate 39. Men var han utdannet urmaker? Hva skjedde med butikken hans? Finnes det gjenlevende slektninger av ham i Moss? undrer Ødegård.

Han legger til at han opprinnelig er fra Sarpsborg, og derfor ikke er så god på mossehistorien.

– Men håpet er jo at noen med lokalhistorisk interesse kan hjelpe meg litt, sier Ødegaard, som kan kontaktes på oedegaard@urmakermester.com om noen skulle ha opplysninger.

Ødeaard sier han har fått opplysninger om at Løvaas skal ha hatt minst tre barn med kona Elise Løvaas (født Carsen i 1862 fra Løiten): Lydia Olga Marie Løvaas (født 1881), Daniel Alfred Waldemar Løvaas (født 1884) og Ernst Albert Løvaas (født 1886).

Artikkeltags