Gå til sidens hovedinnhold

Hiv forsterker klasseskiller

Artikkelen er over 12 år gammel

– Medisinene er utilgjengelige for dem som bærer byrden med hiv/aids, informasjonssjef Siv Mjaaland i Leger Uten Grenser.

Kampala, Uganda: Fembarnsmoren Christine (36), som ikke vil fortelle etternavnet sitt, sitter på gulvet i et av de to rommene i brorens mursteinshus. Et øye lyser bedragerisak turkist.

– Da jeg ble syk, ba mannen min meg om å ta med barna og dra. Nå har han fått en ny kone, sier hun.

I 2003 fikk Christine utslett, feber og smerter. Hun gikk til lege. Prøvene viste at hun var hiv-positiv.

– Jeg gikk til mannen min og fortalte det. Han sa at han ikke visste hvor jeg hadde fått viruset fra. Så måtte vi dra. Siden har jeg ikke hørt fra ham. Han har heller ikke spurt etter barna.

Som en del av sykdomsutviklingen fikk hun netthinnebetennelse og mistet synet.

Netthinnebetennelsen skyldtes cytomegaloviruset, et virus som er i slekt med herpesvirus og som mange mennesker har i kroppen.

Ikke penger til stokk

World Health Organization (WHO) regner med at 50 til 75 prosent av alle som i dag lever med hiv/aids, vil bli rammet av infeksjoner som skader synet. Cytomegaloviruset er den vanligste årsaken. Christine er lammet av situasjonen.

– Jeg har ikke penger til stokk og kan ikke orientere meg, sier Christine.

Hun kan heller ikke forsørge de fem barna. Cirka 5,1 prosent av Ugandas 26 millioner innbyggere lever i dag med hiv/aids.

I 2007 fikk et sted mellom 28 og 39 prosent av de hiv-smittede i dette landet antivirale medisiner. Globalt får kun 31 prosent av dem som trenger det, antiviral terapi.

Patenter

– Det er et spørsmål om etikk og moral, sier informasjonssjef Siv Mjaaland i Leger Uten Grenser.
– Medisinene er utilgjengelige for dem som bærer byrden med hiv/aids.

Leger Uten Grenser mener både lovverk og den farmasøytiske industrien lager hindre:

– Det er dyrt å utvikle medisiner, og den farmasøytiske industrien ønsker derfor patenter på sine produkter. Når det gjelder folkehelse, mener vi det bør kunne produseres kopimedisiner. Pasienter må komme foran patenter, sier Mjaaland.

Leger uten grenser driver flere hiv/aids-programmer, i tillegg til aktiv lobbyvirksomhet overfor myndigheter og farmasøytisk industri.

De mener at en patentpool vil kunne gi billigere og bedre distribusjon av medisiner. Ideen er at patentene leveres inn i en pool, og at forskerne og industrien kan få tilgang til patentene mot en godtgjørelse til oppfinneren.

De kan så bruke patentene til videreutvikling og produksjon.