29 personer har forsvunnet fra Hobøl mottak

                Asylmottaket på Elvestad.

Asylmottaket på Elvestad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere asylsøkere har forsvunnet fra Hobøl mottak hittil i år. Frp tar til orde for lukkede mottak.

DEL

Så langt i 2017, det vil si for perioden 1. januar til 1. mai, har 29 personer forsvunnet fra Hobøl mottak. I løpet av fire måneder har det forsvunnet nesten like mange som for hele 2016.

– I fjor forsvant 32 personer mens 44 personer forsvant i 2015. En forsvinning i UDI-systemet betyr at en person blir borte fra et asylmottak uten varsel eller meddelelse om hvor han eller hun drar eller vil oppholde seg, opplyser Ostra Consul AS.

Unge afghanere

Unge afghanere utgjorde den desidert største gruppen beboere som har forsvunnet fra mottaket. Dette dreier seg om beboere som enten selv har oppgitt at de er 18 år eller eldre, eller der UDI ved aldersundersøkelse har fastslått at alder er over 18 år.

Les også: Gripende gjensyn i Råde

– Det var også to barnefamilier blant dem som forsvant. Det var ingen enslige barn eller unge under 18 år blant dem som forsvant. Av de 32 personene som forsvant i 2016, var 22 afghanere, opplyser Ostra Consul AS.

Etiopia og Somalia

Av de 29 personene som er forsvunnet fra mottaket i i løpet av de fire første månedene av 2017, er nær halvparten (14) afghanere. Av øvrige forsvinninger så langt i år er tre fra Etiopia, tre fra Somalia, tre fra Irak, to fra Russland, to fra Iran, og to fra Syria.

– Den sannsynlige årsaken til det høye antallet forsvinninger, og spesielt for afghanere, er at et høyt antall afghanere generelt sett gis endelig avslag på deres asylsøknad. Dessuten har mange unge enslige afghanere blitt gitt midlertidig oppholdstillatelse mens de bor i mottak for enslig mindreårige, men denne tillatelsen opphører for de fleste når de fyller 18 år, tilføyer Ostra Consul AS.

Les også: Stiller økte krav til integrering

Frp-politiker Ulf Leirstein sier til NRK Østfold at han synes det er for få lukkede asylmottak i Norge.

 Nå kommer det fram at 29 personer har forsvunnet fra Hobøl asylmottak så langt i år, nesten like mange som hele fjoråret. Det bekymrer Leirstein. Han mener lukkede mottak er løsningen.

Artikkeltags