Høgskolen i Østfold har fått 30 000 euro til gjennomføring av det spennende måne-prosjektet.

Samarbeidsprosjektet er i regi av European Space Agency (ESA) og involverer to forskere ved ingeniøravdelingen i Østfold – professor Anna Lena Kjøniksen og høyskolelektor Shima Pilevar, opplyser høgskolen i en pressemelding.

Testes i Østfold

Det er såkalt Geopolymerbetong som skal utvikles gjennom prosjektet og denne skal brukes til konstruksjon av både bygninger og landingsplattformer på månen.

Høgskolen i Østfold har et eget, avansert betonglaboratorium og har utviklet et sterkt fagmiljø innenfor betong-feltet.

Testingen knyttet til ESA-prosjektet skal gjennomføres i lokalene til Avdeling for ingeniørfag i Fredrikstad. I tillegg vil noen av testene bli utført ved ESAs laboratorier i Nederland, og ved andre Europeiske samarbeidsinstitusjoner.

3D-printing

Målet med «måne-prosjektet» er å finne fram til en type sement som egner seg for bruk i byggeprosjekter på nettopp månen. Utfordringene knyttet til å finne den ideelle oppskriften er flere.

  • Betongen bør hovedsakelig kunne lages av ressurser som er å finne på månen slik at man i størst mulig grad unngår å frakte materialer fra jorden og ut i verdensrommet.
  • Betongen skal kunne benyttes ved 3D-printing og i tillegg kunne tåle det tøffe klimaet på månen som kjennetegnes ved høye nivåer av radioaktiv stråling, mikrometeoritter, vakuum, og store temperatursvingninger.

– Siden det er viktig å minimere materialer som må fraktes til månen, vil vi ikke bruke vanlig sement, men isteden bruke geopolymerbetong basert på lunar regolith (sand fra månen). Vi kan ikke frakte inn materialer fra månen, så i prosjektet bruker vi regolith som er spesialprodusert til å simulere materialer man finner på Månen», forteller måneforsker Kjøniksen i pressemeldingen.