Med økende fokus på at helsepersonell burde vaksinere seg, er det stadig flere som lar seg vaksinere. Likevel er det mange ansatte som ikke ønsker vaksinen.

– Noen mener de har godt av å gå gjennom en influensa for å bygge immunitet. Det er feil, da det kommer nye varianter at viruset hvert år. Noen sier også at de aldri får influensa. De kan likevel ha influensa uten symptom og dermed smitte andre, sier Knut Michelsen, kommuneoverlege i Moss.

Han er på helsestasjonen for å få vaksine og for å vaksinere helsesøstrene Anne Lene Kristiansen og Anne Mette Dalby.

– I jobben møter vi mange brukere vi kan smitte, eller motsatt – at vi får smitte. Derfor vaksinerer jeg meg. Det er også av hensyn til egen helse, for å unngå langvarig sykdom, sier Dalby.

Risikogrupper først ut

5. og 12. oktober begynner massevaksinasjonen på helsestasjonen i Moss. Først vil de som er i risikogruppen vaksineres, og etter disse dagene vil det være mulig å droppe innom for vaksinen på tirsdager og torsdager.

Foruten helsepersonell, anbefales alle over 65 år å ta vaksinen. Det gjør også de som bor i omsorgsbolig eller sykehjem, er gravid, har lungesykdom eller andre sykdommer som gir nedsatt immunforsvar.

– Det er også viktig at de som bor sammen med de med nedsatt immunforsvar vaksinerer seg, sier Michelsen.

Kan få dødelig utfall

Vanligvis slutter influensaepidemien rundt mars måned hvert år, og når ofte et høydepunkt i slutten av desember og i vinterferien.

Under fjorårets influensasesong var det mange som ble syke selv om de hadde vaksinert seg, noe som kan skape usikkerhet i befolkningen om det er nødvendig å ta vaksinen.

– Vaksinen gir likevel effekt. Man får svakere influensa og dør ikke. I Norge dør det rundt 1000 personer av influensa hvert år, det er mer enn i trafikkulykker, sier Michelsen.

– Er det mange som blir syke med influensa, fylles det også opp på sykehuset. Det svekker den generelle beredskapen om influensasyke tar opp kapasiteten, legger han til.

Influensa

  • Hvert år i perioden desember til april rammes befolkningen på den nordlige halvkule av influensaepidemier. Dette kalles sesonginfluensa.
  • Fra år til år utvikler hvert av influensavirusene nye varianter som gjør vår immunitet mot de gamle variantene avleggs.
  • Influensa smitter hvis man puster inn dråper med influensavirus fra smittede personer som hoster eller nyser, såkalt nærdråpesmitte. Man kan også smittes ved direkte kontakt og i noen tilfeller kan smitte sveve i luften litt lenger enn for nærdråpesmitte. En liten smittedose er nok for å gi sykdom.
  • Omtrent 20 prosent av de som blir smittet, har få eller ingen symptomer, men de kan smitte andre.

Kilde: Folkehelseinstituttet