(Siste)

Ved kjøp av bolig kan vi få oppfylt våre største drømmer. Her er fem gode råd som bringer deg fem skritt nærmere verdens hyggeligste adresseendring.

1. Lag en liste på drømmeboligen.

Tenk gjennom hva det er som virkelig betyr noe for deg. Er du morgenfugl eller natteravn? Svaret gir deg kanskje et hint om det er kveldssol på terrassen eller morgensol inn kjøkkenvinduet du rangerer høyest.

Hva er det du kan unnvære som andre vil betale for? Sett opp en liste over hva du ønsker i din nye bolig med det viktigste først og mindre viktige ting lengre ned. Hold på lista, og hvis du blir stormforelsket i en bolig, gå tilbake og sjekk. Slik finner du ut om det er het flørt eller sann kjærlighet.

2. Bli kjentmann i området du ønsker å kjøpe i.

Gjør deg kjent med prisnivået i området der du ønsker å kjøpe hus. Gjør deg kjent med avstander til offentlig kommunikasjon, skole, barnehage og de andre tingene som er viktig for deg.

Du kan også spørre en lokal eiendomsmegler om slike forhold for å få et bedre grunnlag til å gjøre egne vurderinger rundt et kjøp.

3. Hold deg oppdatert på hva som skjer i ditt område.

Ta utgangspunkt i listen du laget på drømmeboligen og legg fram boliginteressene dine hos lokale eiendomsmeglere, slik at du kan få tilsendt informasjon om boliger som kommer for salg.

4. Finn de økonomiske rammene dine.

Undersøk tidlig i prosessen hvor mye du kan og bør låne. Sett deg en øvre grense og hold den i budrunder. Sørg for å ha finansieringen ordnet. Husk også kjøps- og salgsomkostninger i din økonomiske gjennomgang, så vel som utgifter til vedlikehold og rehabilitering hvis det er nødvendig.

5. Få til en god visning.

Attraktive boliger selges ofte raskt. Ta derfor med fagfolk på visning på de boligene du virkelig ser potensiale i om du har anledning til dette. Les salgsoppgaven nøye og sett deg godt inn i prospektet på forhånd. Da vet du hva du lurer på, og kan spørre megler og selger direkte. (ANB)