(Siste)

Det er klart for en av vårens største visningshelger. Kanskje har du allerede vært på flere visninger, er utålmodig og vil få flyttet inn før skolestart. Men det er lurt å tenke seg godt om før boligen kjøpes.

- Pass på hva du egentlig kjøper. Husk at dette kanskje er en investering for livet, sier seniorforsker Trond Bøhlerengen ved SINTEF Byggforsk.

Dette er ting som bør sjekkes nøye før du kjøper: Takhøyde, dagslys og utsyn, bodplass, tilgjengelighet, fleksibilitet, lydisolering og brannsikkerhet. Andre kritiske punkter er ventilasjon og inneklima, oppvarming/energieffektivitet, elektrisk anlegg, bad/våtrom, drenering og kjeller, ytterkledning og vinduer, balkonger/terrasser, samt loft og tak.

Det er også mulig å legge inn forbehold ved budgivningen om at selger dekker kostnadene ved eventuelt utbedringsbehov.

– Dersom selger ikke aksepterer et slikt forbehold, bør du tenke deg om. Senk budet, sett av penger til utbedring eller vurder en annen bolig i stedet, oppfordrer Bøhlerengen.

For de som kjøper boliger som er bygd i henhold til dagens byggeregler, er det viktig å være klar over at disse angir minstekrav.

– Å kjøpe ny bolig med såkalt "høy standard" betyr nesten aldri at standarden er på mer enn et minimum når det gjelder forhold som lydisolering, fuktsikring og ventilasjon, advarer Bøhlerengen.

Ønsker man ekstra standard når det gjelder for eksempel lydisolering eller sikkerhet mot fuktskader i spesielle rom og bygningsdeler, må man altså be om dokumentasjon i form av produktbeskrivelser, tegningsunderlag o.l.

De fleste produkter på markedet har en varedeklarasjon som forteller om varens egenskaper og hva den består av. Når det gjelder det dyreste kjøpet de fleste noensinne foretar, er underlaget ofte svært spinkelt.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, understreker Bøhlerengen.

Selger har plikt til å opplyse om kjente svakheter ved boligen, men kjøper har selv plikt til å undersøke. Boligkjøpere som ikke undersøker nærmere vil ofte ha urealistiske forventninger til hva de har kjøpt, med fare for store, uforutsette utgifter i etterkant.

– Mange vet for lite om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler ikke dekkes av forsikringen. Andre lar være å sjekke økonomien til utbygger eller borettslag, og blir medansvarlig for tap eller investering i større oppgraderinger, avslutter  Trond Bøhlerengen. (ANB)