Bestill MA+ i 8 uker for kun 99 kroner og få tilgang til alt digitalt innhold!

Klokken 17 fredag ble redningsaksjonen etter helikopterstyrten formelt avsluttet, skriver Bergensavisa.

Maskinen med 13 personer om bord, var på vei fra Gullfaks B-feltet til Flesland da det gikk ned ved Turøy i Fjell kommune i Hordaland klokka 12.05 fredag. Det var 11 nordmenn, en brite og en italiener om bord.

Kort tid etter klokken 17.30 fredag sa redningsleder Børge Galta i HRS til VG at det ikke var håp om å finne noen i live.

- Vi kan bekrefte at alle 13 er omkommet, sa han til avisen.

Lørdag sier stabssjef Gustav Landro ved politihuset i Bergen at det er et krevende identifiseringsarbeide som gjenstår etter den voldsomme ulykken. Han vil ikke bekrefte hvor mange av de savnede som er funnet.

- Vi vet at det var 13 personer ombord, men det er for tidlig å si om vi har funnet alle. ID-arbeidet startet i dag tidlig, sier Nils Jarle Gjøvåg, som er medlem av ID-gruppen ved Vest politidistrikt, til VG.

Aker Solutions melder fredag at tre av deres ansatte samt en person som jobbet på kontrakt for dem, var om bord i helikopteret.

- Dette er en tragisk ulykke, og våre tanker går til familier og venner av de omkomne. Vår prioritet nå er å ta hånd om våre ansatte og familiene til dem som er berørt, sier administrerende direktør Luis Araujo i en pressemelding.

Stort søk

Det ble igangsatt en omfattende redningsaksjon etter meldingen om ulykken.

– Det foretas nå søk etter overlevende og omkomne på området. Det er klart og fint vær i området, noe som gir bedre forutsetninger for søk, skrev Politiet i Hordaland i en pressemelding fredag ettermiddag.

Skroget på helikopteret ble funnet på 6-7 meters dyp, mens rotoren ble funnet på land.

Under en pressekonferanse fredag sa Statoils konserndirektør på norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, at de omkomne var ansatt i forskjellige selskaper, men på jobb for Statoil.

- De var våre kolleger. Dette er en tung dag. Det er med stor fortvilelse vi i dag opplever at ikke alle medarbeiderne kommer hjem fra jobb, sa han ifølge VG.

Maskinen av typen EC225 tilhører CHC Helikopter Service, bekrefter selskapet.

Det er opprettet pårørendesenter på Scandic Kokstad hotel i Bergen. Pårørende kan også ringe 800 500 20 for å få informasjon og hjelp.

Kriseberedskap

Politiets operasjonsleder sier det ble slått full katastrofealarm i både helse-, brann- og politi, og at det ble satt igang et omfattende søk både på holmene ved ulykkesstedet og i sjøen.

– Vi har også dykkere på stedet, sa operasjonsleder Morten Kronen til NRK.

En lang rekke andre etater og organisasjoner ble også satt inn i redningsarbeidet. Forsvaret sendte fire fartøy og fire dykkere, mens sivilforsvaret opplyser at de hadde sendt to enheter. I tillegg er både Røde Kors og Redningsselskapet i sving.

Rotoren løsnet

Allerede kort tid etter ulykken var det klart at det var snakk om et totalhavari.

– Tilbakemeldingen vi har fått, tyder på at helikopteret stort sett har gått i oppløsning, sa redningsleder Bjørn Jarle Åmlid til NTB ved 12.30-tiden.

HRS opplyste at alle redningsetater var mobilisert.

Vitner forteller at rotoren løsnet fra helikoptret og bilder viser kraftig røyk fra ulykkesstedet.

– Det var et smell og en veldig spesiell motorlyd, så jeg tittet ut av vinduet. Da så jeg helikopteret styrte i en voldsom fart ned i sjøen. Deretter så jeg en eksplosjon, sier et vitne som bor i området, og som Bergensavisen har snakket med.

– Det føk deler i luften. Den store rotoren for mot en holme. Jeg er i sjokk, dette er fryktelig, sier kvinnen til avisen.

– Forferdelige meldinger

Både statsminister Erna Solberg (H) og justisminister Anders Anundsen (Frp) blir holdt informert om ulykken.

– Forferdelige meldinger om helikopterstyrten ved Sotra. Jeg holdes løpende orientert om redningsarbeidet, skriver Solberg på Twitter.