Gå til sidens hovedinnhold

John Smith Kabashi fra Moss er nyutdannet stuntmann

Artikkelen er over 11 år gammel

Navn: John Smith Kabashi. Alder: 24 år. Bor: I Moss. Yrke: Stuntmann.

– Dette fallet heter faceoff. Dette heter backfall. Og dette er suicide, sier John Smith Kabashi. 24 år gammel og nyutdannet stuntmann, bosatt i Moss. Som ikke har noe imot å hive seg ut fra fire meters høyde, sette fyr på seg selv eller kaste seg ut fra en bil i fart. Eller bli sparket ned en trapp.
– Jeg liker action, fart og spenning. Det er dette jeg kan. Jeg ville gjort disse tingene uansett, sier John.
Han har alltid vært høyt og lavt. Klatret høyt, falt langt. Men aldri skadet seg, unntatt en gang han måtte slippe taket fra et vindu seks meter over asfalten.
– Men det var før jeg ble stuntmann, sier John, som er født i Kosovo og oppvokst opp i Ålesund. I Moss har han bodd i tre år.

fjor var han en av 250 søkere fra hele Skandinavia som søkte på Zin-Lit Stunt Institute i Ystad. Fem søkere ble tatt opp på den ettårige stuntmannutdanningen. John var en av dem.
– De tar bare inn fem elever, for å ha mulighet til å topptrene dem, sier han.
En stuntmann er en person som utfører akrobatiske, farlige eller fysisk krevende oppgaver på TVog filmopptak, enten som statist eller som stand-in for hovedrolleinnehaveren. På skolen lærte John blant annet en rekke kampsporter, slåss og selvforsvarsteknikker, håndtering av skytevåpen og eksplosiver, fallteknikker, bilstunt, akrobatikk, hestestunt og ildstunt. For å ta det siste: En stuntmann må kunne sette fyr på seg selv og brenne i opptil to minutter.
– Hvordan er det?
– Det er hot. Og man må jo stole på dem som skal slokke, sier Kabashi.

– Er det mange tricks? Eller er det meste av det du gjør ekte?
– Det meste er ekte. Men i slåsscener bruker man jo noen tricks, sier John. Å koreografere slåsscener er en av oppgavene en stuntman ofte får.
Å leve av å være stuntmann er umulig i Skandinavia. John fullførte utdanningen i mai i år, og har senere hatt oppdrag i reklamefilmer og en kortfilm. Men han livnærer seg ved å jobbe som miljøarbeider og gymlærer i Fredrikstad. Planen er å reise til USA for å jobbe der.

– Er du aldri redd?
– Jeg er ikke redd, men før jeg gjør noe, bruker jeg et øyeblikk på å sikre meg og forutse hva som kan gå galt. Og så gjør jeg det, sier John, og tilføyer at det meste av det en stuntmann gjør er under kontroll.
– Men det kan jo skje at ting ikke går som planlagt, sier han.

For Moss Avis' utsendte virker det i overkant ubehagelig når John kaster seg ut en bil i fart og lander med et høyt smell i asfalten. Men han reiser seg opp og er like hel. Vi klarer ikke la være å spørre:
– Hva syns moren din om at du er blitt stuntmann?
– Hun synes det er perfekt, smiler John.
Da gjenstår bare et siste råd: Barn, ikke prøv dette hjemme.