– Han døde sent lørdag kveld, forteller en sorgtung Ingeri Egeberg i Oktober Forlag til VG.

Avisen skriver at forfatteren har slitt med kreftsykdom de siste årene og fikk tilbakefall med kreft i svelget i fjor.

Michelet var en markant personlighet, journalist, politiker og forfatter. Han bodde i Larkollveien som barn, flyttet tilbake til det samme huset i 1986 og bodde der siden.

Som forfatter er Jon Michelet en av Norges mest populære, kritikerroste og produktive. Han debuterte i 1975 med krimromanen «Den drukner ei som henges skal» og har siden det utgitt en lang rekke krimromaner og andre romaner, sakprosa, essays og barne- og ungdomslitteratur.

Eventyrlig

De siste årene opplevde han en eventyrlig suksess med romanserien «En sjøens helt». De fem bøkene i serien om krigsseilerne har solgt i over 750.000 og toppet salgslistene gang på gang.

– Et eventyr som ingen kunne forutsi, sa Michelet selv. Han rakk å fullføre det sjette og siste bindet, som ennå ikke har kommet ut.

– Måten krigsseilerne ble behandlet er en nasjonal skam. De skal være stolte over det de gjorde, og vi skal skamme oss over hvordan samfunnet behandlet dem, sa Jon Michelet.

Priser

I 2015 mottok Michelet Norsk Sjøoffisersforbunds Hederspris for sin innsats for norske sjøfolk. Da han i 2016 fikk Anders Jahres kulturpris på 250.000 kroner, ga Michelet 150.000 til Sjømennenes minnehall i Stavern, og 100.000 til krigsseilerregisteret.

– Dette er penger som stammer fra historiene til sjømenn, og derfor ville jeg gi noe tilbake til denne gruppen. Det er nok den gamle kommunisten i meg som mener at pengene bør gå tilbake til dem som har sanket dem, sa Jon Michelet til Moss Avis.

2017 mottok han Erik Byes minnepris. Prisen gis til en person som over en lengre periode har framvist et uredd og brennende engasjement for å påvirke samfunnsutviklingen i positiv retning lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.