Østfold-bonde tiltalt: – Smuglet inn 2,1 millioner kilo korn

TILTALT: En bonde fra Halden er tiltalt for å ha unndratt 4 millioner kroner.

TILTALT: En bonde fra Halden er tiltalt for å ha unndratt 4 millioner kroner. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Skal ha levert svensk korn til norsk mølle som om det var produsert i hans norske virksomhet.

DEL

Over en periode på nesten fire år, fra januar 2011 til desember 2014,  skal bonden ulovlig ha importert 2 148 tonn korn med en antatt verdi på 4.943.687 kroner. Unndratt toll ved innførselen for kornet utgjør 3.751.989 kroner, skriver Halden Arbeiderblad.

Underrettet ikke tollvesenet

Bonden skal ha næringsvirksomhet i Norge og ha leid et jorde i Sverige.  Under påskudd av at kornet som ble produsert i Sverige var til eget bruk på hans norske næringsvirksomhet, underrettet han i henhold til grenseboer-bestemmelsen ikke tollvesenet og ved innførselen.

I følge tiltalen leverte han likevel kornet til norske kornmottak, som om det var produsert i hans norske næringsvirksomhet.

Videre står det å lese i tiltaen at forholdet anses som særlig grovt ettersom innførselen foregikk over en lengre periode var stort i omfang og som ledd i næringsvirksomhet, samt muliggjorde en betydelig økonomisk vinning.

16 tonn med erter

28. september 2016 kjørte bonden på rød sone ved Svinesund tollsted og ønsket å fortolle inn over 16.000 kilo med erter. Da han ble innformert om tollsatsen på 9,29 kroner per kilo, gjorde han en muntlig avtale om å returnere ertene til Sverige. Likevel kjørte han hele eller deler av lasten til sin gårdseiendom i Halden og unndro dermed tilsammen 202.859 kroner i toll og merverdiavgift.

Knapt er år senere kjørte han igjen på rød sone. Han la fram tolldeklarasjon for to traktorlass på 20.000 kilo med tørkede erter som fôr til gris. etter innfortollingen ble lasten kontrollveid som viste at laste inneholdt 33.475 kilo, altså hadde bonden unnlatt å deklarere 13.475 kilo. Unndratt toll og merverdigavgift utgjør her 4.209 kroner.

Bonden er nå tiltalt for å ha unndratt totalt 3.959.057 kroner i toll.

HA har vært i kontakt med bonden som ikke ønsker å uttale seg før saken skal opp i Halden tingrett 4. juni.

Saken ble anmeldt i 2015.

Artikkeltags