Gå til sidens hovedinnhold

Lokale deltagere presterte godt under NM i veterantraktorpløying

Artikkelen er over 3 år gammel

Medlemmer fra Vansjø maskinlag i Råde stakk av med sølvmedaljer i to av grenene under den nostalgiske konkurransen.

Konkurransen som arrangeres av Gammeltraktorens Venner har vært en årlig tradisjon siden 1992. I år fant den sted på Grindør i Solør den 29. september. Vansjø maskinlag var godt representert med hele ni deltakere av totalt 27 påmeldte. Knut Strømnes tok sølvmedaljen i klassen slepeplog og Arild Kubberød tok sølv i løfteplog.

Thormod Stuerød er redaktør i Gammeltraktorens Venners medlemsblad Stålstuten. Han synes nivået var særlig høyt i år.

– Deltagerne får poeng på ulike punkter. Vanligvis ligger deltagerne i toppen på rundt 90 poeng, men i år var både første- og andreplassene på over hundre, forteller han.

Storførnøyde medaljevinnere

Medaljevinneren i slepeplog, Knut Strømnes, har vært med i konkurransen mange ganger tidligere.

– Jeg har vært med minst fem ganger før så dette synes jeg var ordentlig moro! jubler han.

– Hvordan har du forberedt deg til konkurransen?

– Jeg har prøvepløyd! Vi som er medlemmer i Vansjø maskinlag har også vært litt sammen i forkant og hjulpet hverandre med maskiner og ulike tips, sier Strømnes.

Medaljevinneren i løfteplog, Arild Kubberød, er minst like entusiastisk til plasseringen. Også han har vært med flere ganger tidligere og har kommet på andreplass en gang før.

– Det er veldig artig å vinne sølv! Man må trene litt hvert år for ting forandrer seg stadig. Kanskje endrer traktoren eller jordsmonnet seg litt og kanskje endrer gubben seg litt, ler han.

Agronomisk grunnlag

Reglene for bedømmingen er basert på agronomisk funksjonalitet, men det er også viktig at det ser pent ut.

– Det skal være riktig dybde og bredde, og i konkurransen skal alt skal være snudd slik at ugresset ikke synes. I virkeligheten er jo det viktig for at ikke ugresset skal slå rot, forklarer Stuerød.

Traktorentusiasten synes det er morsomt at noen tar vare på de gamle maskinene. I konkurransen er et av kravene at traktorene skal være over 30 år gamle.

– Vi bor i et bruk og kast samfunn så det er veldig morsomt at noen tar vare på disse gamle maskinene. Noen av dem er jo så gamle som fra 1930-tallet, forteller han.

Han synes det er en god del nostalgi knyttet til den norske landbrukshistorien.

– Dette er jo en del av vår kultur. Noen pusser opp gamle båter og andre biler. Vi pusser opp gamle landbruksmaskiner, sier Stuerød.

I tillegg til sølvmedaljevinnerne var årets deltagere fra Vansjø maskinlag Øivind Bjørnli, Bjørn Herman Holmen, Erik Haugesten, Per Haugesten, Hilde Sørhagen, Dag Andreassen og Hans Ivar Granberg.

Kommentarer til denne saken