Lange køer for å få sendt julegaver til venner og slektninger har blitt en slitsom førjulstradisjon for mange.

En ny undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av helthjem viser at julestresset i ytterste konsekvens fører til at familiemedlemmer blir brutalt strøket fra gavelisten om de bor for langt unna.

– Mer enn 25 prosent av de spurte sier at de har latt være å kjøpe julegave til familiemedlemmer som bor i Norge, fordi de tror at det blir vanskelig å få gaven fram i tide, sier Anders Angen, daglig leder i helthjem Netthandel.

Nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen sier at de planlegger å kjøpe julegaver på nett. I undersøkelsen kommer det fram at rask levering (52 prosent) og levering hjem på døren (17 prosent) står høyt på ønskelisten når vi skal handle på nett.

Selv om det ble gjennomført nesten 100 millioner kjøp på nett i Norge i fjor, er det 41 prosent som oppgir at de ville handlet mer på nett dersom leveringen var raskere.

Handelsorganisasjonen Virke anslår at vi kommer til å handle for 56,3 milliarder kroner i årets julehandel. Hver nordmann vil altså svi av i overkant av 10.000 kroner før Sølvguttene synger julen inn. (ANB)