Advarer mot piratkopier under juletreet

IKKE ALLTID EKTE: Det er ikke alt som havner under juletrærne i år som er ekte vare.

IKKE ALLTID EKTE: Det er ikke alt som havner under juletrærne i år som er ekte vare. Foto:

Tolletaten, Forbrukertilsynet og Patentstyret går sammen og advarer nordmenn mot å kjøpe piratkopier til jul.

DEL

Det kan dreie seg om alt fra elektronikk og klær til leker og kosmetikk. En undersøkelse viser at 24 prosent har kjøpt piratkopierte produkter. Mange blir lurt, andre kjøper bevisst. Ifølge en pressemelding fra Tolletaten, Forbrukertilsynet og Patentstyret, peker internasjonale studier om piratkopiering på at forbrukernes aksept er en av driverne bak den omfattende handelen med falske varer. Den norske undersøkelsen viser samme trenden; 36 prosent av nordmenn som har kjøpt piratkopier har gjort det bevisst.

– Vi kjøper billige piratkopier og anser det for å være harmløst. Dermed lukker vi øynene for konsekvensene, sier Hedvig Bengston i Patentstyret.

Bevisst

Europol har dokumentert at det står organiserte kriminelle bak størstedelen av handelen med slike varer, og disse er ofte også involvert i annen alvorlig kriminalitet som narkohandel, menneskesmugling og hvitvasking av penger.

Ifølge pressemeldingen vil over halvparten av norske forbrukere handle julegaver på nett i år, og stadig flere velger utenlandske nettbutikker. Ifølge tall fra Virke økte handelen fra utenlandske nettbutikker med 281 prosent fra 2011 til 2017, og mange av nettbutikkene som selger piratkopier av kjente merkevarer ser både profesjonelle og seriøse ut. En liste fra Forbrukertilsynet over useriøse nettbutikker skal gjøre det lettere for forbrukerne å unngå piratkopier, og nå er denne lista oppdatert med 32 nye butikker.

– Se etter kontaktinformasjon, sjekk nettadressen og hvordan språket er formulert. Vi anbefaler også å undersøke andres erfaringer med nettbutikken. De aller fleste har et begrenset julegavebudsjett, og hvis man handler fra en falsk nettbutikk risikerer man å kaste bort pengene, sier direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth.

Små forsendelser

Tolletaten har utfordringer med at store mengder piratkopier fra de useriøse nettbutikkene sendes til norske forbrukere i små postforsendelser. Produktene er fremstilt uten kontroll og godkjenning, og kan være skadelige i bruk eller ren svindel. Etaten har flere eksempler på produkter som er selvantennelige, og vesker og klær som har giftige fargestoffer.

– Det er ikke likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til barn er laget av, eller om elektriske produkter følger sikkerhetsstandarder, sier seniorrådgiver i Tolletaten, Elisabeth C. Nettum.

På nettsiden Velgekte.no gir myndighetene tips om hvordan man kan unngå farlige pakker under juletreet.

Artikkeltags