Slik gjør du jula best mulig for barna

Artikkelen er over 1 år gammel

Jula kan være en vanskelig tid for barn med skilte foreldre. – Snakk med barna om det som er utfordrende, oppfordrer familievernkontoret i Østfold.

DEL

Jula er rett rundt hjørnet, og familier rundt om i landet forbereder seg på å feire den sammen. Men ikke alle familier holder sammen, noe som kan bidra til at jula blir en tøff tid. Barne-, ungdoms- og familieetaten mener det er viktig at barna ikke skal lide på grunn av dette, og har derfor lagd en huskeliste om ting de mener det er viktig å tenke på før og underveis i jula.

Leder og psykologspesialist ved Familievernkontoret i Østfold, Suzanne Walther, mener at noe av det viktigste man som foreldre kan gjøre er å snakke med barna om det som er vanskelig.

– For mange er jula preget av hygge og koselige tradisjoner, men dette gjelder ikke alle. For andre innebærer høytiden også triste følelser, hvor savn, sorg og bekymring er dominerende. Da er det viktig å snakke med barna om bekymringene og de vonde tankene de har, sier Walther.

Hun forteller at mange foreldre kvier seg mot å snakke med barna om vanskelige ting fordi de er redde for at barna skal bli enda mer lei seg.

– Vår erfaring er at det å snakke med barna om såre og smertefulle temaer tvert imot kan gi dem større trygghet.

Barna bekymrer seg for foreldrene

Walther forteller at de på familievernkontoret snakker med barn som er bekymret for at jula ikke skal bli som før når foreldrene har gått fra hverandre. Spesielt tenker barna mye på om den av foreldrene som ikke feirer sammen med barna har det. De kan lure på om mamma og pappa er triste og hvordan de skal feire jula. Også her er det viktig å snakke med barna om dette, sier Walther.

– Foreldrene bør formidle at barna skal ha lov til å hygge seg der de er. Det er de voksnes ansvar å trygge barn på at de voksne kommer til å ha det bra, selv om de ikke feirer jul sammen med egne barn. Det kan hjelpe barna til å få mer ro rundt sine bekymringer, mener Walther.

Dropp alkoholen

Mange skilte foreldre feirer jul sammen og får dette til å fungere fint. Men dersom man ikke klarer å ha en fin stemning når man feirer sammen med en ekspartner, bør man la det være, mener Walther.

– Da vil det kanskje være bedre om julen feires på to ulike steder.

Til slutt minner Walther på noe hun mener gjelder alle foreldre, ikke bare de som er skilt.

– Minimer, og kanskje aller helst dropp, alkohol når det er barn til stede. Alkohol reduserer foreldres omsorgs- og vurderingsevne, oppmerksomheten blir dårligere og deres evne til å ivareta barns interesser blir svekket.

Hun peker også på at alkohol kan bidra til at vonde følelser kommer lettere fram, noe som kan gjøre at stemningen blir dårlig og at det blir vanskelig å være sammen med familien på en hyggelig måte.

Huskelista til Bufetat:

Artikkeltags