I gjennomsnitt kommer nordmenn til å bruke 584 kroner på julekalendere til barna i år. Det viser en spørreundersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Danske bank.

– Dette har tatt litt av de siste årene. Mange foreldre føler nok et press på seg for å lage en svær julekalender til barna, sier forbrukerøkonom i Danske bank Anne Motzfeldt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Når vi ser tilbake på vår barndom, var det ofte småting i kalenderen, som en twist eller en liten ting. Nå får enkelte enorme gaver hver dag fram til jul, sier Motzfeldt.

Kreative kalendere

584 kroner er gjennomsnittstallet. Mediantallet er på 300 kroner, så mange bruker langt mer. Folk mellom 40 og 49 år svarer i snitt at de bruker over 700 kroner på julekalendere.

– Dette er penger som kommer på toppen av alt annet man bruker penger på i jula, som mat, gaver og julepynt, sier forbrukerøkonomen.

– Det er kanskje på tide å ta det litt ned. Det handler også litt om hvilke forventninger man skaper for barna. Man kan styre forventningene og i stedet finne på kreative og billigere løsninger. Det ligger utrolig mange tips på nettet om hvordan man kan lage en alternativ julekalender, sier Motzfeldt.

Rampenisser og bøker

I stedet for å lage en pakkekalender med 24 gaver til barna, kan man i stedet lage en opplevelseskalender eller en bildekalender.

Saken fortsetter under bildet.

– Et tips kan være å lage en rampenissekalender. Det stammer fra en amerikansk barnebok fra 2005 som heter «Elf on the shelf», og de siste årene har det tatt av også i Norge. Da kommer det en rampenisse om natta som gjør pek mot barna. Det er en artig og annerledes julekalender du kan lage helt kostnadsfritt, sier Motzfeldt.

Et annet tips kan være å finne en julekalenderbok der du leser en liten historie for barna hver dag.

– Eller du kan bestille en bildekalender på nett som koster 150 kroner. Da laster du opp bilder av gode minner fra det siste året. Det både håper og tror jeg barna synes er gøy.

Lego og godteri

Og dersom du likevel velger å gå for en pakkekalender, er det likevel mulig å spare inn noe.

– Alternativt finnes det ganske billige legokalendere der du får en legobit hver dag i stedet for sukkertøy. Og dersom du skal lage pakkekalender, kan du legge en liten godteribit inn enkelte dager i stedet for en stor pakke. Det reduserer prisen betraktelig, påpeker forbrukerøkonomen.

Undersøkelsen er gjennomført i november som webpanel. 1010 nordmenn mellom 18 og 74 år deltok mellom 31. oktober og 4. november i år. (ANB)