Dyrlegen: – Julemat er noe av det verste du kan gi dyret ditt

IKKE JULEMAT: Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Sunny (som var innom i et helt annet ærend) stiller opp som fotomodell sammen med veterinær Idunn Langbakk (til venstre) og dyrepleier Siri Breda-Ruud.

IKKE JULEMAT: Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Sunny (som var innom i et helt annet ærend) stiller opp som fotomodell sammen med veterinær Idunn Langbakk (til venstre) og dyrepleier Siri Breda-Ruud. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det kan være vanskelig å stå imot et bedende blikk nå i julen. Men en bit menneske-julemat kan få store konsekvenser for et kjæledyr.

DEL

SOFIEMYR: Veterinær Idunn Langbakk, daglig leder ved Kolbotn Dyreklinikk, er blant dem som må tre støttende til når dyrene har fått i seg noe de ikke burde ha spist.

– Jeg tror folk vil være ekstra snille med hundene sine nå i julen. Derfor begynner de å gi litt annerledes ting enn de har gjort før. Det folk har tilgjengelig i julen er både fett og krydret. Det er noe av det verste du kan gi bikkja di.

– Vi har en inne nå som har rotet gjennom søppelbøtta og fått i seg litt diverse. I går var det en som hadde spist et bein som vi måtte inn og skopere ut. Bein er ikke hundemat i det hele tatt, spør du meg. Vi har hatt altfor mange inne med slike problemer, sier Idunn Langbakk til Østlandets Blad.

Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Her viser Idunn Langbakk frem røntgenbilde av beinet som måtte opereres ut av denne hundemagen dagen før vi var på besøk.

Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Her viser Idunn Langbakk frem røntgenbilde av beinet som måtte opereres ut av denne hundemagen dagen før vi var på besøk. Foto:

Tenk over hva du gir

Hun tror folk vet man helst skal holde seg til den vanlige maten.

– Skal du være ekstra god med hunden din i julen, så ta den med på en ekstra lang tur. Det er mye bedre for hunden din enn den fete maten, sier hun.

Hundekalendere har fått mye omtale de siste dagene.

– Den i går som måtte fjerne beinet fra magesekken, hadde kjøpt det på en dyrebutikk. Det er ikke alt som selges i en dyrebutikk som nødvendigvis er til dyrets beste. Det kan i mange tilfeller være bedre enn det du har tilgang til fra ditt eget kjøleskap, men man skal fortsatt ha et bevisst forhold til hva man gir hunden sin. Det er mange hunder med sensitiv fordøyelse, som ikke tåler mye ulik mat eller godbiter selv om de er beregnet på hund, understreker Idunn Langbakk.

Topp moderne lokaler

For noen få måneder siden flyttet Kolbotn Dyreklinikk inn i det gamle møbelsnekkerverkstedet i Sofiemyrveien 6. Der er det moderne, lyst og luftig.

Kolbotn Dyreklinikk har 16 ansatte hvorav fem er veterinærer. Arbeidsflyten og effektiviteten er mye bedre nå.

– Vi har bygd en klinikk som skal dekke våre og våre kunders behov de neste 20 årene. Funksjonaliteten er blitt mye bedre. Selv om det til tider kan koke rundt oss, gjør plassen og fasilitetene at arbeidsflyten er mye bedre. Vi håper kundene våre opplever det på samme måte. Det var trangt på den gamle klinikken, sier Idunn Langbakk.

Gir veiledning

Hun har vært veterinær i 15 år.

– Har rollen dere har forandret seg på disse årene?

– Før var vi mer problemløsere. Ble hunden syk, gikk man til veterinæren for hjelp. Vi er fortsatt gode problemløsere for syke dyr, men en større del av jobben går med til forebyggende helsearbeid som vaksiner, årlige helseundersøkelser og kostholdsveiledning.

Hunden er for mange å regne som et familiemedlem, og da er det klart viktig å sørge for at kunden og familien dens har det best mulig sammen, at hunden har god dyrehelse og dermed et langt, godt og sunt liv. Folk flest er engasjert i hunden sin, de liker å holde seg oppdaterte og vet mye om dyrehold, sier Idunn Langbakk.

Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Dyrepleier Jannie Haraldstad (til venstre) og daglig leder og veterinær Idunn Langbakk ved Kolbotn Dyreklinikk har en travel tid i forbindelse med julen.

Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Dyrepleier Jannie Haraldstad (til venstre) og daglig leder og veterinær Idunn Langbakk ved Kolbotn Dyreklinikk har en travel tid i forbindelse med julen. Foto:

Romjulen er en travel tid for Kolbotn Dyreklinikk.

– Mange har tatt ferie i julen, og vil gjerne ha en time til hunden eller katten sin når de nå har tid og mulighet. Dyr blir syke i romjulen også. Noen ansatte får romjulsfri, og dermed færre folk på jobb, og kortere åpningstider gjør at vi går noen hektiske dager i møte, ler Langbakk.

Unngå lys og støy

Snart er det nyttårsaften, de fleste dyreeieres store mareritt.

– Kombinasjonen av sterkt lys og høy lyd kan være skremmende for dyr. Prøv derfor å unngå så mye lyd og lys som mulig. Mørkt rom, tette gardiner, sett på bakgrunnslyd fra TV eller stereoanlegg. Slit ut hunden på dagtid, driv med mentaltrening og gi den et stort og godt måltid så den er sliten, god og mett. Det er et godt utgangspunkt for en roligere hund, sier Idunn Langbakk.

Folk vet det finnes forskjellige alternativer som det er mulig å prøve ut.

– Dette er ofte noe vi har fokus på før jul også. Hvordan er hunden din i forhold til nyttårsraketter? Hva kan vi hjelpe til med? Skal vi prøve medisinering? Vi har dessverre ikke en vidundermedisin som passer for alle hunder med rakettfobi, og det er derfor viktig at man prøver det ut på forhånd for å se om effekten er som ønsket.

Det er alltid greit å komme tidlig i gang med forberedelsene til nyttårsaften om du har en hund med angst, men det er håp for dem som dukker opp hos oss i romjulen også. For dem som er sterkest plaget, ender det ofte med en kombinasjon av miljøtiltak, medisiner og kosttilskudd, sier hun.

Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Dyrepleier Jannie Haraldstad (til venstre) og daglig leder og veterinær Idunn Langbakk ved Kolbotn Dyreklinikk har en travel tid i forbindelse med julen.

Det er viktig å tenke på hva du gir hunden din i julen. Dyrepleier Jannie Haraldstad (til venstre) og daglig leder og veterinær Idunn Langbakk ved Kolbotn Dyreklinikk har en travel tid i forbindelse med julen. Foto:

Bedre medisiner

Tidligere brukte dyrlegene beroligende medisiner som gjorde dyrene slappe.

– Det gjør vi ikke lenger. Da får du en hund eller katt som er akkurat like redd, men som ikke har evnen til å reagere på det. Nå bruker vi angstdempende medisiner som gjør at de opplever mindre frykt når det skjer. Og så har du noen medisiner som gjør at de glemmer det dagen etter. Det er mye negativ læring i angst. Har du vært redd én gang, blir du fort enda reddere neste gang, sier Idunn Langbakk.

Dette kan du gjøre for å gjøre fyrverkeriet på nyttårsaften bedre for hunden din


Før nyttår

Du bør forberede et trygt sted for hunden der han/hun kan komme seg vekk fra de lydene hunden hater. De fleste hunder har allerede et favorittsted hvor de gjemmer seg, og hvis det er slik er det bare å modifisere dette rommet slik at det blir enda bedre som gjemmested.

Noen hunder har ikke lært seg å gjemme seg (de vandrer rundt og rundt, hvileløst), og til disse hundene må man lage et sted som kan passe. Det er best å velge et rom som naturlig er rolig og som er plassert i sentrum av huset, med minst mulig vinduer.

Legg mange tepper på gjemmestedet for at hunden skal kunne grave seg ned i det. Inkluder en gammel genser med lukt av deg for trygghet.

Steng vinduer og trekk for gardiner, så mørke og tykke som du kan finne.

Mat og vann skal være tilgjengelig.

Favorittleke og tyggebein tilgjengelig.

Stereoanlegg på for å dempe lyden utenfra.

Gjemmeplassen må være tilgjengelig hele tiden.

Lær hunden at gjemmestedet er en fin plass å være. Gå til stedet to-tre ganger daglig når det nærmer seg og gi hunden en godbit.

Et tungt måltid fire-fem timer før nyttårsaften er i gang kan hjelpe med å berolige hunden, for eksempel pasta, potet eller overkokt ris.

Ved nyttårsaften

Luft hunden godt tidlig på dagen (i bånd). Tren med den slik at den får brukt både hodet og nesa. Gi den et godt måltid. En sliten og mett hund vil sannsynligvis være roligere.

Vis hunden gjemmestedet og la den få være der.

Vær sammen med hunden.

Ignorér hunden når den blir redd, gi oppmerksomhet når han/hun ser avslappet ut. I stedet for å bli sint eller trøste, vær likegyldig i stemmen og vær ubekymret.

Dersom du kan få hunden med i lek slik at han/hun glemmer redselen, er det en fordel, men dette kan være for mye å spørre om for de fleste fobiske hundene.

Sett på beroligende musikk, hvis hunden er vant med dette. Ikke sett på radio eller TV der det er stor sjanse for at de spiller av nyttårslyder.

1. nyttårsdag

Gå en lang tur i skogen dagen etter. Dette får mye av stresset til å «gå av».

Dyreatferdssenteret i Råde

Artikkeltags