Gå til sidens hovedinnhold

Akuttmottaket på Kalnes foreslås utvidet

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er behov for større plass og flere ansatte på akutten på Kalnes, hvor det har skjedd en ti prosent økning i pågang av pasienter siden 2015. I tillegg har liggetiden ved akutten blitt lenger enn planlagt i konseptet for nytt sykehus.

- Administrerende direktør anbefaler styret å gi ein tilslutning til den fremlagte planen for utvidelse av akuttmottaket, heter det i en beslutningssak som skal tas opp på Sykehuset Østfolds styremøte mandag.

Direktør Just Ebbesen anbefaler videre at midler fra salg av Furutun habiliteringstjeneste for barn og voksne i Fredrikstad benyttes til finansiering av utvidelse av akuttmottaket, og foreslår at saken oversendes til Helse Sør-Øst.

Lenger liggetid enn planlagt

Som kjent har det vært utfordringer i forhold til kapasiteten på akuttmottaket på Kalnes.

Fra januar 2015 til dags dato har pågangen av pasienter økt med ca. 10 prosent. I tillegg har liggetiden ved akutten blitt lenger enn det som var planlagt i konseptet for nytt sykehus.

Da nye Kalnes sykehus ble planlagt, var liggetiden - altså hvor lenge pasientene blir liggende - planlagt med to timer. Liggetiden er i dag i overkant av fire timer.

Det har medført arealutfordrninger og økt ventetid for pasientene. I tillegg nevnes det behov for flere ansatte. 

Påvirker arbeidsforholdene

- Mangel på undersøkelsesrom gir økt tid til triage (hastegradsvurdering) og legevurdering, med risiko for reduksjon i pasientsikkerheten, heter det i direktørens forslag.

I hovedsak er utfordringene på akutten knyttet til arealet for gående pasienter, både i forhold til undersøkelsesrom og venteplasser for pasienter og pårørende.

- Arbeidsforholdene er uoversiktlige, noe som påvirker mulighetene til å følge opp pasientene på en god måte, heter det i forslaget til vedtak i styrets dokumenter.

Når Sykehuset Østfold i mai skal overta pasienter fra Vestby, vil det anslagsvis føre til en økning i pasienter til akuttmottaket på seks prosent.

Kommentarer til denne saken