May-Lisbeth Ringsell er Amandaprosjektets kontaktperson i Østfold, og hun forteller at det er behov for litt større tepper til de nyfødte barna på Kalnes.

– De barna som blir født veldig for tidlig i Østfold blir ofte sendt til Ullevål eller Rikshospitalet, så på Kalnes er de nyfødte gjerne litt større. Derfor har vi sterkt behov for ulltepper som er 60 x 60 centimeter eller større akkurat nå, forteller hun.

Frivillig strikkeprosjekt

Amandaprosjektet ble startet i 2010 av Bjørg og Bjørn Berge-Øvrebø som mistet sin datter kort tid etter fødselen. Da de spurte hvordan de kunne hjelpe andre ytret sykehuset et ønske om hjemmestrikkede tepper i ull som kunne varme de sykeste barna.

– Det startet med at folk begynte å strikke til barn som var født for tidlig, og barn som var syke, forteller Ringsell.

– I kuvøsen holdes de varme, men det kan fort bli fuktig. Ullet holder barna tørre og varmer på en helt annen måte. Etterhvert begynte man å strikke tepper til alle barn som blir født, og nå er det kontaktpersoner fra prosjektet ved de fleste nyfødtavdelingene i hele landet, legger hun til.

Enorm glede

Ringsells jobb som kontaktperson er å ta imot alle leveringer til sykehuset, og vaske alt som kommer inn på minst 60 grader.

– Jeg må garantere at alt er vasket slik at sykehuset kan ta det imot, forteller hun.

– Det er en del jobb, men det er enorm glede å levere alt til sykehuset. Noen ganger får jeg komme inn og hilse på de nyfødte barna, og den gleden er verdt all jobben, legger hun til.

VIL DU BIDRA?

Tepper til Kalnes kan sendes til May-Lisbeth Ringsell, Jotunveien 17, 1782 Halden. De kan også leveres på disse stedene i Østfold:

  • Sy- og strikkedilla, Th. Petersons gate 5, Moss
  • Sarpsborg garn og broderi, Jernbanegata 13, Sarpsborg
  • Husfliden, Bryggeriveien 6, Fredrikstad
  • Strikkeholdeplassen, Storgt. 22, Halden

På grunn av sykehusets vaskekriterier anbefaler Amandaprosjektet at det strikkes i tynn Merino fra Sandnes Garn, Babyull fra Dale Garn, Baby Merino fra Drops og Amandagarnet fra www.hosjette.no.

Frivillig

Prosjektet drives på frivillig basis, og de som strikker tepper, luer, sokker og annet som kan varme får ikke betalt. De må også betale for garnet selv, og Ringsell forteller at folk som bidrar er svært viktige for de små barna.

– Det er helt fantastisk at så mange rundt i Østfold, og i resten av landet, bidrar til dette. Det er viktig for mange, og for de aller minste kan det være livsviktig.

Håper på mange tepper

Nå har det altså meldt seg et behov ved Kalnes, og etter at «strikke-kjendis» og leder i Amandaprosjektet Tove Fevang, som blant annet har skrevet flere strikkebøker, delte et innlegg på sin facebookside har responsen vært enorm. Et par dager etter at hun skrev innlegget er det delt videre 2000 ganger, og nesten 700 personer har kommentert.

– Det er helt utrolig at så mange har engasjert seg. Alle kan sende det de strikker hjem til meg, eller så kan de levere det på steder i Østfold der jeg plukker det opp. Det blir spennende å se hvor mye det blir til slutt, avslutter Ringsell.

Amandaprosjektet

  • Startet opp av Bjørg og Bjørn Berge-Øvrebø som mistet sin nyfødte datter Amanda i 2010
  • De ville bidra, og fant ut at den beste måten å hjelpe premature barn på var ved å strikke ulltepper, sokker og luer som varmet
  • Prosjektet har etterhvert blitt nasjonalt, og i dag leverer Amandaprojektet til alle nyfødtintensiver i Norge. Det finnes omtrent 300 slike sengeplasser rundt i landet
  • Prosjektet drives på frivillig basis, og alle som bidrar betaler selv for garnet. Den støtten prosjektet får går til å kjøpe garn slik at personer som ikke har mulighet til å kjøpe selv kan bidra med strikking
  • Alt som strikkes må innom en kontaktperson fra Amandaprosjektet som vasker, pakker og leverer alt etter sykehusenes forskrifter
  • På Kalnes er det et stort behov for tepper i i størrelsen 60 x 60 centimeter, eller større

Kilde: Amandaprosjektet på Facebook, amandaprosjektet.no