Ber elevene vise nettvett etter sjikane på omstridt app

Imot: Elevrådsleder Maria Ø. Robertsen vil vise elevene at elevrådet tar avstand fra mobbing på Jodel.

Imot: Elevrådsleder Maria Ø. Robertsen vil vise elevene at elevrådet tar avstand fra mobbing på Jodel. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Elevrådet oppfordrer elevene til å bruke nettvett og tenke over hva man skriver på appen «Jodel». Skoleledelsen stiller seg bak tiltakene.

DEL

Moss Avis hadde tirsdag ettermiddag en sak på moss-avis.no om Camilla Monsen som reagerte på bruken av appen «Jodel». På appen kan alle som har lastet den ned skrive anonyme meldinger.

Monsen studerer i Oslo, og ble forskrekket da hun kom hjem til Sperrebotn i Våler og så hvordan ungdommen i Moss bruker appen til ryktespredning om navngitte personer. Hun ønsket å oppfordre skolene i distriktet til å ta tak i problemet.

På Kirkeparken hadde skolens ledelse et hastemøte med elevrådet i går. Det har vært skrevet i andre medier om skoler som også har reagert på bruken av appen. I går ble elevene ved Porsgrunn vgs. evakuert etter en anonym trussel på applikasjonen, ifølge Varden.

Ledelsen og elevrådet på Kirkeparken har sammen kommet fram til hvilke tiltak de vil sette inn mot ryktespredningen. Elevrådsleder Maria Øyvindsdatter Robertsen forteller at de har snakket om å oppfordre til å ikke bruke appen, men har kommet fram til at det ikke er riktig vei å gå.

– Appen i seg selv er det jo ikke noe galt med. Den er egentlig ment for å tipse om for eksempel utesteder og andre ting. Vi ønsker å oppfordre til god bruk av appen, sier Robertsen.

Vil sende ut et skriv

Robertsen forteller at hun selv har appen og har fulgt med på hva som har blitt skrevet.

– Det er klart at vi må gjøre noe når vi ser hvor stygge ting som skrives. Noen av kommentarene er veldig ille, og det er vondt å se at medelever opplever det, sier hun.

Elevrådet skal så raskt som mulig formulere et skriv som vil bli sendt ut til elevene.

– Vi vil vise at vi tar avstand fra de negative og sjikanerende kommentarene. Vi oppfordrer også elevene til å ta avstand fra slike kommentarer, sier hun og legger til at elevrådsrepresentantene vil snakke med klassene sine om nettvett.

Konstituert rektor ved Kirkeparken Tore Nyheim forteller at skolens ledelse stiller seg bak tiltakene til elevrådet. Han er også sterkt imot det som blir skrevet.

– Når det oppfordres til å skrive anonyme innlegg syns jeg det er forkastelig. Man skal skrive på nett det man kan si direkte også, sier han.

Motstand blant elever

Blant elevene på Kirkeparken ser det ut til at flere tar avstand fra måten appen brukes på.

Bastian Aune forteller at han selv ikke har lastet ned appen fordi han er imot mobbing.

– Jeg har fått med meg noe av det som har blitt skrevet der, og det syns jeg ikke noe om, sier han.

Oda Heintz og Andrea Onarheim har appen, men poster ikke selv. De skjønner egentlig ikke hvorfor den skal brukes.

– Jeg har appen for å holde meg oppdatert. Jeg tror mange har den for å følge med på om det blir skrevet noe om en selv, sier Heintz og legger til at man er litt redd for å bli nevnt.

Fokuserer på nettvett

På Malakoff videregående skole hadde skolens ledelse i går et møte med politiet om bruken av appen.

På Malakoff settes det også i gang mottiltak til bruken av appen Jodel. Det kan rektor Bente Lis Larsen fortelle.

– Torsdag kommer politiet på ledelsesmøtet og vil snakke blant annet om denne appen, sier hun.

Hun legger til at de skal arrangere nettvettkurs i uke 49.

– Da blir dette et av områdene vi ber kontaktlærerne om å ta opp.

Ber folk tenke seg om

Elevrådsleder på Malakoff, Julie Helene Günther, sier at heller ikke de støtter appen.

– Jeg har selv bestemt meg for å ikke laste den ned fordi jeg ikke ønsker å støtte de med flere nedlastere. Jeg kunne ønske den ikke eksisterte, sier hun.

Hun forteller at hun har hørt at appen brukes mer fornuftig andre steder, men at den dessverre her i byen brukes til mobbing.

– Vi skal ha et møte i elevrådet hvor vi skal se på hva vi skal gjøre med dette. Men jeg ønsker i alle fall å få folk til å tenke over hva de skriver, sier Günther.

LES OGSÅ: Laget japansk TV i Moss

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken