– Snart har vi ikke råd til å ha kjæledyr

REAGERER: Tone Linder med hunden Elmer og katten Frøya mener at de stadig høyere veterinærprisene gjør det vanskelig for pensjonister og uføre å ha dyr.

REAGERER: Tone Linder med hunden Elmer og katten Frøya mener at de stadig høyere veterinærprisene gjør det vanskelig for pensjonister og uføre å ha dyr. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Tilbudet av helsetjenester for kjæledyr har blitt gedigent. Uføre Tone Linder mener at prisene på veterinærtjenester har gått slik i været at folk med lave inntekter snart ikke har råd til å ha kjæledyr.

DEL

Akutt behandling, avlivning, bildediagnostikk, forebyggende behandling, gynekologi og reproduksjon, hjerte og kar, hud, kirurgi, kreftbehandling, mage og tarm, nevrologi, ortopedi, rehabilitering, tannbehandling og øyne.

Innenfor alle disse feltene tilbyr Jeløy Dyreklinikk og Jeløy Dyreklinikk avdeling Rygge tjenester. Men verken her eller ved Moss Dyreklinikk hadde ansvarlige i går anledning til å besvare spørsmål fra Moss Avis om priser.

Individuelle priser

Og selv om Den norske veterinærforening anbefaler å ha prisene tilgjengelig for publikum, så har ikke Jeløy Dyreklinikk det. Ikke på nettet og ikke når man entrer den nye avdelingen i Carlbergveien i Rygge.

– Nei. Vi har noen faste priser, men prisfastsetting er veldig individuelt. Veterinæren gjør en vurdering av dyret og kommer med et prisoverslag til kunden før behandling, forklarer dyrepleier Marita Bergman – før hun henviser til ledelsen.

Fri prissetting

Tone Linder på Ekholt har fire katter og en hund. Hun hevder at prisen på avliving av hund er doblet i løpet av få år.

– Har de lov til å ta hva de vil? Spør Linder.

Til det er svaret «ja». Det er fri prissetting for veterinærtjenester. Både NRK, VG og Budstikka har satt søkelys på høye priser og store prisforskjeller for veterinærtjenester.

VG skrev i mars i fjor at nordmenn nå bruker over en milliard kroner i året på å holde kjæledyrene friske.

– Det har vært en rivende utvikling de siste fem årene. Vi har god økonomi, og dyreeiernes vilje til å investere mer i hundenes og kattenes velferd er større, sier informasjonssjef Steinar Tessem i Den norske veterinærforening til VG.

Forstår reaksjonene

– At det blir for dyrt for uføre og minstepensjonister å ha kjæledyr er en påstand, sier Tessem til Moss Avis og fortsetter:

– Jeg forstår at det reageres på prisene, nå som dyr kan tilbys både avansert kreftbehandling og nye hofteskåler. Tannbehandling har også fått fokus. Men det kommer an på hva som skjer med det enkelte individ. Enkle tjenester som vaksinering og undersøkelser får man jo for fra noen hundre og opp til et par tusen kroner. Men om katten din blir påkjørt lørdag kveld og trenger operasjon umiddelbart, ruller naturligvis kronene.

Trygdekort for kjæledyr

– Kan dyrevelferden være god, selv om dyreeier har dårlig råd?

– Ja, selvfølgelig! Man kan godt tjene lite og likevel ta veldig, veldig godt vare på dyret sitt – selv om man ikke har råd til livsforlengende tjenester når kjæledyret blir gammelt, sier Tessem.

Han oppfordrer alle potensielle dyreeiere til å gjøre en grundig vurdering av hva det betyr av økonomiske forpliktelser før man anskaffer dyr, samt å forsikre dyret.

LES OGSÅ: Nye regler for å ha med kjæledyr på reise

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.