Nye regler for å ha med kjæledyr på reise

Det kan være fristende å ta med seg hjemløse hunder fra utlandet, men Mattilsynet advarer og ber folk om å ta ansvar.

Det kan være fristende å ta med seg hjemløse hunder fra utlandet, men Mattilsynet advarer og ber folk om å ta ansvar. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Nå reiser mange på ferie og da er det viktig å passe på at dyrene har det bra. Tar du med kjæledyra til utlandet i sommer, må du huske på at dyra også skal ha eget pass.

DEL

- Nå som varmegradene stiger må du huske på at dyr ikke tåler like mye varme som et mennesker. Pass derfor på at dyra ikke blir overopphetet i sommer. Gi dem rikelig med vann, hvile og tilgang til frisk luft, sier landsbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Farlige sykdommer

I store deler av Europa er det mange sykdommer og parasitter blant dyr, som sjelden er påvist i Norge. De kan være en fare for både dyr, mennesker og miljø, skriver landsbruks- og matdepartementet i en pressemelding.

Om du likevel ønsker å ta med deg dyr til utlandet er det viktig å huske på at de må være ID-merket, ha eget pass og de riktige vaksinene. På Mattilsynets nettside kan du finne de nye reglene som gjelder for dyr på reise.

Strengere krav

Endringene i de nye reglene som ble innført fra 1. juni medfører blant annet krav om ny passtype for ferierende hunder, katter og ildere som ikke har pass fra før. Regelendringene gir også muligheter for å ha med kjæledyr som for eksempel fugler, kaniner og gnagere på reise.

De tidligere kravene om at hunder, katter og ildere som det handles med mellom EØS-statene må komme fra registrerte virksomheter og gjennomgå klinisk veterinærundersøkelse vil fortsatt gjelde. Det nye er at det setter tilsvarende krav for import fra tredjestater.

Ved reise eller import til EU fra listeførte tredjestater skal dyrene være ID-merket, vaksinert mot rabies og ha helsesertifikat.

- Det er lov å ta med seg kjæledyra på ferie i sommer, men selv om det er lov betyr det ikke at det er lurt. Ta derfor en ekstra vurdering om det er nødvendig å ta dem med på utelandsferie, oppfordrer Dale.

Her kan du lese om de nye reglene for privat innførsel av kjæledyr.

Ikke ta med hjemløse dyr

I utlandet er det mange hjemløse hunder og katter som det kan være fristende å ta med seg hjem til Norge. Det er ikke ulovlig så lenge de oppfyller vilkårene, men Mattilsynet advarer folk på det sterkeste mot å gjøre det.

Dyrene kan nemlig ta med seg antibiotikaresistente bakterer, parasitter og sykdommer inn tl landet. Selv om du har de nødvendige papirene på dyrene, kan det være en falsk trygghet. Mattilsynet har oppdaget flere tilfeller der informasjonen i veterinærpapirene fra utlandet ikke har vært korrekt., Over 70 prosent av nye menneskesykdommer kommer fra dyr, og derfor er det viktig at folk bruker hodet og ikke tar med seg dyr som de ikke kjenner smittehistorien til.

I sommer blir omplasseringssentrene raskt overfylte, noe som gjør at det ikke er muligheter til å hjelpe alle dyrene som blir igjen hjemme. Det er viktig å ta ansvar og være ute i god tid. Ikke la de firbente være alene hjemme i ferie, men sørg for at du finner noen som kan passe kjæledyret ditt i ferien.

Artikkeltags