Slik tar du vare på kjæledyret ditt på nyttårsaften

IKKE REDD: Golden retrieveren Rex som er innom Ås dyreklinikk torsdag er ikke redd for nyttårsraketter. – Vi lekte mye med han da han var valp mens det var raketter ute, forklarer matmor Liv Eriksen fra Drøbak.

IKKE REDD: Golden retrieveren Rex som er innom Ås dyreklinikk torsdag er ikke redd for nyttårsraketter. – Vi lekte mye med han da han var valp mens det var raketter ute, forklarer matmor Liv Eriksen fra Drøbak. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For mange dyr kan nyttårsaften være den mest skremmende dagen i året. – Skjerm dyrene så godt som mulig, oppfordrer Dyrevernalliansen.

DEL

FOLLO: – Først og fremst ikke send opp raketter selv, ikke vær beruset og prøv å skjerme dyrene så godt som mulig, sier kommunikasjonsleder Live Kleveland i Dyrevernalliansen til landets dyreeiere.

En skremmende nyttårsaften kan få alvorlige konsekvenser for flere dyr, skriver ØB.

– Katter kan bli så redde at de løper og roter seg vekk. De kan løpe ut i trafikken og bli påkjørt. De bør holdes inne hele døgnet. Husk å sette inn kattesand slik at de kan gjøre fra seg, sier Kleveland.

For noen dyr kan opplevelsen gi mer langvarige konsekvenser:  

– Noen dyr kan få en langvarig stressreaksjon, som i verste fall kan gi en traumatisk effekt hver gang dyret hører høye lyder senere. Det kan skape farlige situasjoner i trafikken for både dyret og andre rundt det, sier hun.

– Trøst kan forsterke frykten

 – Den største feilen mange gjør er å klappe og forsøke å trøste dyret når det blir redd for raketter. Det virker kun mot sin hensikt og vil bare forsterke frykten, sier veterinær Reidun Gut-àPorta på Ås dyreklinikk.

Det beste du kan gjøre for dyret ditt på nyttårsaften er å være rolig selv, mener veterinæren.

Hun sier det er stor pågang på klinikken hvert år i romjulen av kunder som trenger beroliggende medisiner eller feromener til redde kjæledyr.

– Til de dyrene som har det verst og som vi kjenner godt kan vi gi beroliggende medisiner, men dette prøver vi å unngå, sier Gut-àPorta.

PÅGANG: Mange har kjøpt beroliggende midler til dyrene sine på Ås Dyreklinikk i romjulen.

PÅGANG: Mange har kjøpt beroliggende midler til dyrene sine på Ås Dyreklinikk i romjulen.

Halsbånd og spray

Flere, inkludert veterinæren selv, kjøper feromener. Feromenene er naturlige stoffer som roer ned dyrene, og kan kjøpes som diffuser, spray og halsbånd.

– Slike halsbånd fungerer ofte nesten med en gang, men vi anbefaler å bruke de én til to uker før jul fordi en del dessverre skyter opp raketter også før det er lov, sier hun.

Start tidlig

Det mest ideelle er likevel å gjøre forebyggende lydtrening med dyret lenge før nyttårsaften slik at det ikke blir skremt av lydene, mener Gut-àPorta. Dette kan gjøres med CD-er med høye lyder og videoer med blinking og støy som dyret gradvis kan eksponeres for.

– Jeg pleier å si at dette egentlig ikke er et nyttårsproblem. Det tordner og lyner også, så blinking og høye smell skjer ikke bare på nyttårsaften, sier hun.

Også Aga Zakoscielna, dyrepleier ved NMBU med spesialisering i atferdsterapi, anbefaler dyreeiere å forebygge frykt fremfor å måtte avlære det.

Åtte råd

Zakoscielna har flere råd til hvordan dyreeiere kan ta vare på kjæledyr på nyttårsaften.

1) Lag en «hule», kosekrok eller ta med dyret til et så lydtett rom som mulig, som bad eller kjeller.
Begynn å lage en trygg kosekrok til hunden allerede nå. Det er viktig at også katten eller kaninen har et skjermet skjulested hvor de kan være trygge. Et sted som er nærmest lydtett kan også være fint for fugler.

2) Slit ut hunden. Luft hunden så tidlig som mulig på dagen, og gå gjerne en lang tur som sliter den litt ut, med innlagt mental trening som søk eller lydighet.

3) Kjøp beroligende feromoner.
– Er kjæledyret ditt bare urolig, og viser mild engstelse kan det være nok å bruke feromoner, som er beroligende duftstoff. Feromoner finnes som diffusere, spray eller halsbånd.

4) Kontakt veterinæren tidlig hvis du trenger medisiner.
– Allerede nå er du sent ute hvis du ikke har gjort dette. Det er spesielt viktig å være tidlig ute hvis hunden eller katten din må ha angstdempende medisiner, fordi du helst bør har testet det i god tid i forveien.  

5) Hold dyret inne.
– Utekatter bør tas inn på nyttårsaften. Hunder og katter kan stikke av i panikk.

6) Aldri reis fra et urolig kjæledyr.
Du må være tilstede og være rolig selv. Du hjelper hunden ved å bare være der.

7) Reis bort med kjæledyret. Du kan reise bort med dyret til et sted du vet er rolig. For eksempel til parkeringshus med etasjer godt under bakkenivå, eller en hytte i skogen.

8) Skaff hørselsvern. Det finnes også hodetelefoner og hørselsvern for hund. Om du ikke om du får tak i det i Norge, har de det i USA.

Les også: Slik blir nyttårsværet

Artikkeltags