Gå til sidens hovedinnhold

Kjøpt av Den Norske Opera

Artikkelen er over 15 år gammel

"Made in Moss", står det på pianoet til instrumentmaker Alastair Laurence. Den Norske Opera blar nå villig opp 80.000 kroner for å sikre seg instrumentet.

Pianoet er det femte i rekken fra verkstedet ved Strandpromenaden i Moss, men det første som havner i operaen. Instrumentet er laget i valnøtt levert fra Son snekkerverksted, og innholdet kommer fra verdens mest anerkjente fabrikk på pianomekanikk, Renner i Tyskland.
– Det kom noen folk ned fra operaen i forrige måned for å prøve instrumenter. De spilte og reiste tilbake til byen, forteller pianobygger Alastair Laurence.
I kompaniskap med den tidligere eleven Per Anders Løhne, har han tydeligvis laget noe helt spesielt.
– Egentlig tror jeg de hadde litt vanskelig for å forstå at dette var bygget i Moss, og ikke i Tyskland eller Japan, sier Alastair og smiler fornøyd.
Det bringer med seg både anerkjennelse og ære å selge et piano til Den Norske Opera.

Verdens eldste

Pianobyggerne i Moss viderefører en tradisjon fra verdens eldste pianofabrikk, John Broadwood & Sons, etablert i 1728.
– På sett og vis dreier det seg om et byggesett, forklarer Per Anders Løhne.
– Vi lager tegningene, og Son snekkerverksted utformer selve kassen. Når alle delene er på plass her i verkstedet, begynner selve byggingen.
Prosessen tar cirka en måned.
– Akkurat dette instrumentet er laget i valnøtt som er håndoljet her på verkstedet. Her ligger det mange lag, påført over tid, sier Løhne og stryker over instrumentet før han gjør seg klar til å frakte herligheten til Oslo. Der skal det benyttes av repetitører som skal varme opp sangere.
kjersti. halvorsen@moss-avis.no
Tlf. 69205011