Skoleelevene har streiket for klima: Nå kommer besteforeldrene på banen

BESTEFORELDRE FOR KLIMA: Interimsstyret består av Liss Fjeld fra Moss (fra venstre), Wenche Lyngholm fra Moss, Torgeir Lømo fra Rygge og Eva Braseth fra Fredrikstad.

BESTEFORELDRE FOR KLIMA: Interimsstyret består av Liss Fjeld fra Moss (fra venstre), Wenche Lyngholm fra Moss, Torgeir Lømo fra Rygge og Eva Braseth fra Fredrikstad. Foto:

– Man skal overlevere gården i bedre stand til neste generasjon enn da man overtok. Det gjør vi overhodet ikke nå, sier Torgeir Lømo i Besteforeldrenes Klimaaksjon Moss og Omegn.

DEL

Nå har Besteforeldrenes Klimaaksjon fått et lokallag i mosseregionen.

– Vi er gamlinger med dårlig samvittighet som prøver å rette opp feila fra i går, sier Torgeir Lømo fra Rygge.

Han er et av fire medlemmer i interimsstyret i Besteforeldrenes Klimaaksjon Moss og Omegn (BKA).

I forrige uke kom det tretti personer da lokale ildsjeler i BKA arrangerte sitt første møte i Råde. Lømo var blant initiativtagerne, og godt fornøyd med frammøtet. Et interimsstyre ble dannet, og dette styret hadde sitt første møte på mandag denne uka.

Barnas klima

"Barnas klima, vår sak", er et av slagordene til BKA.

– Bondens tankegang er å overlevere gården i bedre stand til neste generasjon enn da du overtok. Det gjør vi overhodet ikke nå, sier Torgeir Lømo.

– Det blir verre, hvis man ikke får til en snuoperasjon i hodet på politikerne. Det handler om kriseforståelse. Det er som om det er niende april i morgen, og vi er like dårlig forberedt denne gangen. Nå trenger vi å bruke et halvt statsbudsjett på klimasaken. Det er kjempeskummelt, og jeg tenker på barnebarn og oldebarn, sier Torgeir Lømo.

– Vi skal presse myndighetene til å føre en politikk som gir dem som vokser opp en trygg framtid. Klimautslippene må endres, sier Eva Braseth.

Et av fem lokallag

Besteforeldrenes Klimaaksjon er en organisasjon i startgropen, og har cirka 2500 medlemmer på landsbasis. Mosselaget er et av få lokallag i hele landet. Interimsstyret består av Liss Fjeld fra Moss, Wenche Lyngholm fra Moss, Torgeir Lømo fra Rygge og Eva Braseth fra Fredrikstad.

– Vi skal ha et stiftelsesmøte på Kirkeparken skole 4. juni, og ønsker oss så mange medlemmer som mulig, sier Lømo.

Og man trenger selvsagt  ikke være besteforeldre for å være med:

– Vi er besteforeldre-generasjonen. Godt voksne, og mange av oss har barnebarn. Men intensjonen er å hjelpe den oppvoksende slekten, enten man har barnebarn eller ei, sier Lømo.

Artikkeltags