Eggen ble funnet død i sitt hjem i Rygge mandag. En av landets største idrettspersonligheter er borte, og et samlet idrettsnorge er i sorg.


Knut Torbjørn var en stor kapasitet for fotballen, noe hans meritter både som spiller og trener viser.

Eggen var mest kjent som fotballspiller- og trener, men har også gjort karriere som forfatter, TV-kommentator og lærer. At han sto åpent frem med sine angstproblemer gjorde også sitt til at Eggen ble allemannseie og en person folk flest kunne identifisere seg med.

Familien ber gjennom NTB om å få bearbeide sorgen i fred, og ønsker ikke å uttale seg mer om dødsårsaken eller noe annet. Eggen etterlater seg kone og to barn.

- Knut Torbjørns bortgang er tragisk, og våre tanker går til hans nærmeste familie. Knut Torbjørn var en stor kapasitet for fotballen, noe hans meritter både som spiller og trener viser. Han vil bli dypt savnet, sier fotballprsident Yngve Hallén til NFFs sider fotball.no.

MFK

Knut Torbjørn Eggen ble født 1. november 1960. Han startet spillerkarrieren i Orkdal før turen gikk videre til Rosenborg i 1978. Han ble seriemester med Rosenborg i 1985, 1988 og 1990. De to siste mesterskapene ble vunnet med faren Nils Arne Eggen som trener.

I de to sesongene ble også klubben cupmester. Knut Torbjørn spilte for det meste midtstopper, og fikk 280 kamper fra 1978 til han forlot Rosenborg i 1991. Men han var også en målscorer av rang for RBK. Han avsluttet karrieren som spiller i Aalesund, som han også var trener for før han kom til Moss i 1997.

Kondolanseprotokoll: Her kan du sende en siste hilsen til Knut Torbjørn Eggen

Fire landskamper

Også som landslagsspiller gjorde Eggen karriere. Han står med fire A-landskamper, OL-deltagelse i Los Angeles i 1984 og over 20 kamper for yngre landslag.

I 1997 ble Eggen ansatt som trener i Moss, etter Per-Mathias Høgmo. Han ledet Moss til opprykk fra 1. divisjon samme år, og etablerte deretter laget på øverste nivå i de fem sesongene har var sjef på Melløs. I 2002 overtok han ansvaret for Fredrikstad, og hadde stor suksess der. Suksessen ble kronet med NM-gull i Eggens siste kamp som trener for FFK: Cupfinalen 2006.

Turen gikk hjem til Trøndelag igjen i august 2007, da han tok jobben som sportsdirektør i Rosenborg etter at Rune Bratseth hadde sluttet i jobben etter mange år. Etter et år var det også slutt for Eggen, som sa opp stillingen.

Åpen om sykdommen

Knut Torbjørn Eggen valgte å være åpen om sin psykiske sykdom. Han snakket om angsten første gang i 1988.
Under psykiatridagene i Fredrikstad i fjor, skulle han holde foredrag om sykdommen som fulgte ham hele livet. I et stort intervju med Fredriksstad Blad i mai i fjor, sa Eggen:

«Jeg er ikke bitter for at jeg ble syk. Jeg har lært masse om meg selv. Men om jeg er redd for å bli syk igjen? Jo, det er jeg. Livredd. Og det er helt nødvendig, redselen for å bli syk igjen er min forsvarsmekanisme. Det er ingen spøk å bli psykisk syk», sa Eggen.

Eggen var ansatt som sportssjef på WANG Toppidrett og var trener for G19-landslaget da han gikk bort.

Mange sørger

- Det gjør ufattelig vondt å vite at Knut Torbjørn ikke er blant oss mer. Han var en svært dyktig og kunnskapsrik trener som var høyt respektert av sine kollegaer. Han var også en god kollega og venn for så mange i fotballfamilien. Savnet vil derfor bli veldig stort. Vi har den største medfølelse med hans nærmeste familie, sier Nils Johan Semb til fotball.no/NFF.

Kondolanseprotokoll: Her kan du sende en siste hilsen til Knut Torbjørn Eggen