Første del av prosjektet går rett og slett ut på å redde det gamle huset "Vang", noen hundre meter nord for Elvestad-krysset, fra å falle sammen. Huset som skal være bygget i første halvdel av 1800-tallet er innløst av Statens vegvesen i forbindelse med E18-utbyggingen, og Marianne Heske  gjennomfører prosjektet i samarbeid med dem.

- Vi skal plukke det ned og lagre det i containere, forteller den anerkjente kunstneren til Moss Avis.

På nyåret skal huset etter planen bygges opp igjen og stilles ut i Oslo, men nøyaktig hvor og når kan hun ikke si så mye om enda.

Grunnen til at Heske fattet interesse for det lille, rødmalte huset er at hun stadig kjører forbi det på vei til og fra stedet hun har i Skiptvedt.

- Det ligger veldig synlig til rett ved ved veien. Jeg kom i kontakt med naboen, Jon Willy Andersen som fortalte at det var innløst, sier hun.

OPPLEV PÅSKESTEMNINGEN PÅ ALBY I DENNE VIDEOEN

tour - Retour

Dette er ikke første gangen Marianne Heske gjør et gammelt bygg til et utstillingsprosjekt. Allerede i 1980 sto hun bak Prosjekt Gjerdeløa, der en 350 år gammel løe fra Tafjord på Sunnmøre ble flyttet og stilt ut på XI Biennale de Paris. Løa ble også stilt ut på Henie Onstad Kunstsenter, og deretter fraktet tilbake til Tafjord og satt opp igjen på opprinnelsesstedet et år etter at det ble plukket ned. Høsten 2014 ble prosjektet videreutviklet, og den gamle løa ble stilt ut på Astrup Fearnley Museet i Oslo sammen med en nyprodusert avstøpning i hvit, gjennomskinnelig kunstharpiks. Denne utstillingen har fått navnet tour - Retour og har høstet stor oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. tour-Retour demonteres i disse dager, og skal ut på turné i Europa.

- Og nå fortsetter historien i Østfold, sier hun.

Se hva det italienske arkitektur- og kunstmagasinet Domus skriver om tour-Retour her

Å bo

Kunstneren tilnærmer seg på denne måten konseptet å bo, bofasthet og forgjengelighet.

- Alle har et forhold til det å bo. Men i dag bor vi oss ihjel, påpeker hun.

Temaet har mange dimensjoner.

- Et bolighus er ladet av alt mulig: politikk, følelser, familieliv og sentimentalitet. Hus er veldig symbolladet, tenk på alle livene som har bodd der, sier hun.

Heske er opptatt av at publikum selv skal reflektere over kunstverkene.

- Vi er blitt litt redd for å tenke selv, og velger i stedet å google alt mulig, mener hun.

Bodde i huset

Allerede tirsdag morgen starter arbeidene med å demontere huset i Hobøl. Alle stokker og planker må merkes slik at de kan settes opp igjen på riktig sted.

Nabo Jon Willy Andersen har god kjennskap til huset:

-  I dette huset bodde hele familien vår; far, mor og vi to barna, fra 1954 til 1964. Etter det har huset stått tomt og forfalt veldig. Det var visstnok en dame som bodde der en kort periode, men ellers har det stått øde og forlatt. Når huset ble bygget, er det ingen som vet, men bestefar fortalte at det en gang hadde stått litt lenger opp mot skogkanten for så å bli flyttet hit ned hvor det står nå. Den gangen gikk E18 helt inntil huset, så det var litt farlig for oss barn å leke her. På den annen side var det ikke så mye trafikk den gangen da, sier han.

Glemt

For to – tre år siden ville Statens vegvesen bare rive huset i forbindelse med byggingen av nye E18. Men huset er blitt stående.

- Trolig glemte veivesenet av hele saken, sier han.

Huset står på en grunnmur av stein, og han forteller at steinblokkene skal flyttes og bruke på rasteplassen som skal bygges ved den nye rundkjøringen på nye E18 på Knapstad.

- Det er jo fint at det blir tatt vare på, sier han.

Andersen har gitt beskjed om at den store grana foran huset må fjernes dersom man skal få demontert bygningen, som bare delvis er bygget opp med tømmer.

På mange måter kan det være greit at det gamle huset nå blir fjernet.

- Huset står jo fortsatt så nær veien at mange har stoppet og tatt seg til rette her. For noen år siden var det noen som tok med seg vinduer og dro av sted, sier Andersen.