– I verste fall må Samspill legges ned

Samspillbandet må kanskje legge ned om budsjettforslaget vedtas, frykter musikalsk leder Bjørn Till. foto privat

Samspillbandet må kanskje legge ned om budsjettforslaget vedtas, frykter musikalsk leder Bjørn Till. foto privat Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Regjeringen foreslår i sitt forslag til statsbudsjett å kutte 40 millioner til blant annet frivillige organisasjoner. Det rammer Samspill hardt.

DEL

Det er tilskuddet til opplæring i studieforbund og frivillige organisasjoner som Frp og Høyre nå vil kutte med 40 millioner. Det tilsvarer 20 prosent. For Østfold betyr det 1, 85 millioner. Det rammer den frivillig drevne Samspill-gruppa i Moss hardt.

Nedleggelse

– Å miste den årlige støtten vi får via Østfold musikkråd, vil i verste fall kunne medføre nedleggelse av Samspillbandet i Moss–Rygge. Det sier en opprørt musikalsk leder for bandet, Bjørn Till.

Han hadde ideen til Samspillbandet i 1993 og har siden fulgt gruppa tett. Han nekter å sitte stille å se på at det vesle tilskuddet de har, mer eller mindre skal fjernes.

Tilskuddsbeløpene varierer fra år til år ut fra hvor mange søknader som kommer og hvor stor potten til fordeling, er, men i 2013 mottok Samspillbandet 33.775 kroner i opplærings- og tilretteleggingstilskudd fra Musikkens studieforbund.

Det meste av summen gikk til nye instrumenter og lydutstyr.

Rammer hardt

– Penger til konserter og arrangementer tas fra gruppas egen kasse, som fylles opp av og til med gaver eller betaling for spillejobber. Hver tusenlapp teller med andre ord for oss, sier Till.

Dette er veldig tøft og det begynner å gjøre vondt

LES OGSÅ: Inviterte til dans på Kafekroken

Han synes budsjettforslaget rammer Samspill ekstra hardt ettersom gruppas 20 medlemmer ikke har andre fritidstilbud å velge mellom.

– Dette er veldig tøft og det begynner å gjøre vondt. Dette rammer ikke bare bandets medlemmer, men også alle dem vi reiser rundt og underholder for, sier den musikalske lederen.

uten den forutsigbare støtten går hele «gølvet» ut av oss. Så sårbare er vi

Han har lenge syntes støtten på om lag 30.000 kroner har vært altfor lav.

– Vi er avhengige av å søke om støtte fra en rekke andre instanser også for å få dette til å gå rundt. Driftskostnadene ligger på det tredoblede. Men uten den forutsigbare støtten går hele «gølvet» ut av oss. Så sårbare er vi, sier Till.

Han gruer seg til kveldens bandøving og håper ingen av medlemmene i Samspill-gruppa har fått med seg hva det innebærer om budsjettet blir vedtatt og håper i det lengste at forslaget blir reversert.

LES OGSÅ: Herlig konsert med Samspillbandet

Han vil aller helst at bandet heller skal få 100.000 i støtte enn dagens 30.000 kroner.

– Da kunne vi til og med dratt på de arrangementene vi på grunn av økonomien må si nei til i dag., sier Till.

– Det mest dramatiske som har skjedd oss

Østfold musikkråd fortviler over kulturkuttet, og jobber nå beinhardt mot blant annet Østfoldbenken for å få dem til å reversere kuttet til Musikkens studieforbund, som Østfold musikkråd ligger under.

– Vi ber om at bevilgningene opprettholdes på samme nivå som i 2014, sier daglig leder i Østfold musikkråd, Birgitte Magnus.

Hun sier kuttforslaget er ekstra stygt ettersom det rammer de som bedriver frivillig opplæring.

LES OGSÅ: Samspill skaper samhold

– Dette er det mest dramatiske som har skjedd oss, og vi har aldri tidligere måttet kutte på denne måten. Derfor er nå mobiliseringen stor, sier Magnus.

Hun sier de har fått beskjed om at de varslede 20 prosentene som skal kuttes, skal følge ostehøvelprinsippet.

Rammer de svakeste

Og hun forstår at grupper som Samspill blir ekstra rammet.

– Det er de svakeste i samfunnet som blir rammet. Og for dem betyr hver krone mye. Forsvinner eller reduseres den faste støtte fra oss på drøye 30.000 kroner, forsvinner også det lokale grunnfjellet, tror Magnus.

Hun er bekymret for hva som skjer om Høyre og Frps budsjettforslag vedtas.

– Strukturen for kompetanseheving i frivillig sektor på nasjonalt, regionalt og lokalt nivå er truet hvis dette forslaget blir stående. Ved å redusere studieforbundstilskuddet mister vi muligheten til å kvalitetssikre og utvikle våre lokale kulturaktiviteter. Vi kan ikke forstå at en regjering som sier den vil satse på frivilligheten, kan fremme et slikt kuttforslag, sier den daglige lederen.

Hun legger til at kuttene vil ramme på grasrota.

I Østfold ble det i 2013 gjennomført totalt 16.017 kurstimer med 5639 deltakere fordelt på 357 kurs innen musikklivet.

Artikkeltags