Gå til sidens hovedinnhold

Råde-debutant fikk litteraturpris

Artikkelen er over 6 år gammel

I høst debuterte Lena Roer med romanen Ringrosen. Nå har hun fått "Litteraturprisen 2014" for boka om bestemoren og hennes hemmelighet.

Prisen deles ut av Fredrik Halvorsens legat, som bestyres gjennom Fredrikstad Næringsforening. Legatet har årlig delt ut en litteraturpris og en publisitetspris i 30 år.

– Prisene er ment som heder og ære til enkeltpersoner i Fredrikstad som har gjort en god innsats. De hedres med en premie på kr. 10 000 hver, forteller legatstyret ved Jostein Lunde i en pressemelding.

Hemmelighet

Lena Roer fra Råde ga ut debutromanen "Ringrosen" i slutten av august i år, og boken ble lansert i begynnelsen av september. Hun legger ikke skjul på at det ligger mye arbeid i å skulle etablere seg som forfatter, og sier at det å motta "Litteraturprisen 2014" betyr enormt mye for henne som skjønnlitterær debutant. Ikke minst med tanke på de mange dyktige og etablerte Fredrikstad-forfatterne som juryen har å velge mellom.

I arbeidet med boken har Roer gjort et dypdykk i bestemoren Randis historie og oppvekst i Kragerø på begynnelsen av 1900-tallet. Det foreløpige resultatet er en roman på hele 469 sider. Men hun fant fort ut at hun måtte dele opp stoffet, og planen er at det skal bli en triologi. Hun har holdt seg nær opp til virkeligheten både hva gjelder personer og hendelser, og puslet det hele sammen for å få det inn i riktig historisk kontekst.

- Jeg har sydd det sammen med min tråd, sier hun.

Bestemoren var hele livet preget av en tragisk ulykke i 1912, hvor hun mistet moren sin bare ti år gammel. Under veis i arbeidet har forfatteren avdekket bestemorens hemmelighet, som gjør at hun nå forstår bestemoren sin på en annen måte enn tidligere. Hun mener også at Randis historie er aktuell i dag, og trekker paralleller til årets fredsprisvinner Malala.

- Det handler blant annet om å finne styrken i seg selv og at jenter og gutter er like mye verdt, sier hun til Moss Avis.

Bestemoren var bestemt på at hun skulle ta en utdannelse, noe som ikke var noen selvfølge for jenter i Norge for hundre år siden.

Leser på Råde bibliotek

Litteraturprisen ble delt ut på Fredrikstad Næringsforenings medlemsmøte av nestleder Jostein Lunde onsdag kveld. Torsdag kveld kan man møte forfatteren på Råde bibliotek, hvor hun skal lese fra og fortelle om boken.

Roer mener det er viktig å gå inn i sin familiehistorie for å lære mer om hvor man kommer fra. Hun tror at alle familier har sine hemmeligheter, og forteller at hun allerede har fått henvendelser fra folk som kommer til henne med sine historier.

I juryens begrunnelsen heter det: «Årets prisvinner er oppvokst i Råde, men er nå bosatt i Fredrikstad. Hun har jobbet som profesjonell tekstforfatter i hele sitt voksne liv etter endt utdannelse ved anerkjente Westerdal, før hun tok skrittet med å utgi sitt første skjønnlitterære verk ”Ringrosen” i 2014. Hun har i forbindelse med boken lagt ned ett stort og imponerende researcharbeid for å skrive en 469 siders roman basert på sin bestemors Randis liv. Boken har høstet gode anmeldelser nasjonalt for sitt ordforråd, velformulerte språk, stemningsbeskrivelse og innlevelse i historien. Boken forteller om sorger, gleder og hemmeligheter gjennom ett langt liv og har mange poenger i seg som også dagens generasjon kan ta lærdom av.»

Les mer om Ringrosen på Lena Roers blogg