Europeisk mangel på CO₂ rammer Aass – stanset bokslinjen

STANS: Mangel på CO₂ har ført til stans i ølproduksjonen hos Aass Bryggeri, noe administrerende direktør Christian F. Knudsen Aass synes er trist. Han håper å få påfyll av CO₂ slik at produksjonen kan gjenopptas torsdag.

STANS: Mangel på CO₂ har ført til stans i ølproduksjonen hos Aass Bryggeri, noe administrerende direktør Christian F. Knudsen Aass synes er trist. Han håper å få påfyll av CO₂ slik at produksjonen kan gjenopptas torsdag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den europeiske mangelen på CO₂ har ført til at Aass Bryggeri måtte stanse ølproduksjonen onsdag. – Det er ingen hyggelig situasjon, men vi håper å få ny leveranse torsdag, sier bryggerisjefen til Drammens Tidende.

DEL

Mangelen på CO₂ i hele Europa får store konsekvenser, skriver Drammens Tidende. I Oslo er det gjennomført fullt vanningsforbud fordi de har for lite CO₂ til å rense drikkevannet. For Aass Bryggeri ble det onsdag stanse i ølproduksjonen – midt i den beste sesongen.

– Vi har stanset bokslinjen, og det rammer to skift. Dette er en trist situasjon, sier Christan A. Knudsen Aass, administrerende direktør i Aass Bryggeri, til Drammens Tidende.

Mangelen på CO₂ ble akutt denne uken, og onsdag var det tomt hos Aass Bryggeri. De bruker rundt 4 tonn CO₂ til ølproduksjonen – til kullsyren i ølet.

– Vi bruker ikke CO₂ til vannrensing, kun til kullsyre i ølet, sier Aass.

Jobber med å skaffe leveranser

Han jobber nå intenst med å få levert CO₂ fra utlandet slik at de kan få startet opp produksjonen igjen. For sommeren er den viktigste salgsperioden for bryggeriet, som hadde et rekordår i fjor.

– Vi håper å starte opp igjen torsdag, sier bryggerisjefen.

Hvor mye bryggeriet taper på stansen har han ikke oversikt over nå.

Mangel på CO₂

Det er det amerikanske selskapet Praxair som leverer CO₂ i Norge. Det var i 2015 at gjødselleverandøren Yara solgte sin CO₂-virksomhet til Praxair.

På hjemmesidene til Praxair skriver selskapet:

«Tilgangen på flytende CO₂ er for tiden svært knapp i Nord-Europa. Det uvanlig varme været i Skandinavia har medført betydelig økt etterspørsel. Samtidig har flere forsyningskilder i Europa uventet falt ut på grunn av tekniske problemer, ekstraordinært vedlikeholdsbehov og forlengelse av planlagt revisjonsstans på grunn av uventede vanskeligheter.

Vi må dessuten informere våre CO₂ kunder at vår leveringssituasjon dessverre har forverret seg vesentlig da vår hovedleverandør av råvarer i Skandinavia 17. juni ble tvunget til helt å stoppe sin produksjon. Stansen skyldtes et sannsynlig havari i produksjonsanlegget til vår underleverandør av ammoniakk, noe som igjen medførte at videre produksjonen var umulig. Som følge av dette stanser også produksjonen ved Praxairs fabrikk for flytende CO opp.

Slik situasjonen nå er, klarer Praxair ikke å tilgodese alle sine kunder med levering av karbondioksid og er derfor nødt til å erklære force majeure. Vi har fullt fokus på å forsøke å skaffe flytende CO₂ fra alternative kilder, men med den produktmangelen som nå eksisterer, er dette en svært vanskelig oppgave. Vi vil gjøre vårt ytterste for å gjenopprette vår leveringsevne og arbeider målbevisst for å avhjelpe den situasjonen som har oppstått.»

Artikkeltags