Advarer mot rått svinekjøtt: Kan gi leversykdom

Svinekjøtt bør alltid gjennomstekes før det spises. (Colourbox)

Svinekjøtt bør alltid gjennomstekes før det spises. (Colourbox)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Hepatitt E blir et stadig større problem, og svinekjøtt får skylden.

DEL

Svinekjøtt er en slager på grillen, men EU ber folk være ekstra påpasselige med å gjennomsteke svinekjøttet.

Tidoblet risiko

En ny rapport fra EFSA, som er EUs organ for matsikkerhet, viser at risikoen for å bli smittet av leversykdommen hepatitt E er mer enn tidoblet på ti år, skriver Politiken.dk. Og det er altså rått svinekjøtt som står bak de fleste tilfellene.

- Tidligere trodde man at hovedkilden til smitte var å drikke forurenset vann når man reiser utenfor Europa. Men nå vet vi at hovedårsaken til overførsel av sykdommen i Europa er mat, sier Rosina Girones, som ledet arbeidet med rapporten, i en pressemelding.

Det er derfor svært viktig å passe på at svinekjøttet er gjennomstekt før middagen. Dette gjelder spesielt når du er på reise i andre land.

Smitten kommer først og fremst fra griser utenfor Europa. Norske griser skal ikke være store smittekilder.

Ufarlig for de fleste - farlig for noen

Ifølge Folkehelseinstituttet gir den formen for hepatitt E som vanligvis forekommer i Norge et mildt sykdomsbilde på leverbetennelse eller ingen symptomer. Det kan imidlertid være alvorlig for gravide eller personer med kronisk leversykdom.

Rundt 50.000 personer dør årlig av sykdommen, ifølge Tidsskriftet Den norske legeforening. Hos friske mennesker er sykdommen med få unntak ufarlig og selvbegrensende. Det er ingen meldeplikt for sykdommen i Norge, og det er derfor uvisst hvor mange nordmenn som rammes årlig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 08:00.