Son har fått en ekstra attraksjon å by på

Hobby ble bedrift: Den første 500-liters batchen med unik ”Birra”, spesiallaget for den italienske restauranten i Son. Knut Magne Helland (fra venstre), Andreas Lydersen og Christian Hallan mente Son trengte et eget øl.

Hobby ble bedrift: Den første 500-liters batchen med unik ”Birra”, spesiallaget for den italienske restauranten i Son. Knut Magne Helland (fra venstre), Andreas Lydersen og Christian Hallan mente Son trengte et eget øl.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Når seilbåtene kommer med vinden til Son, blir de møtt med en spennende nyskapning i bygda. Et mikrobryggeri er godt i gang med å lage lokalt øl.

DEL

VESTBY: De tre bryggerikameratene i Helland & Hallan Bryggeri i Son er akkurat ferdig med en ”batch” som de kaller det på fagspråket. 500 liter øl er tappet på flasker og fat. Christian Hallan, Knut Magne Helland og Andreas Lydersen mente det var på høy tid at Son fikk sitt eget øl. Bryggeriet som ligger på Sletta Gård eies av Marita og Knut Magne Helland.

Brygget er ispedd optimisme, godt humør og noen desiliter lokalpatriotisme, skal en dømme etter stemningen i bryggeriet og budskapet til ølbryggerne.

Les mer om lokal ølbrygging her

Son måtte få eget øl

– Med sterk tro på egne ideer og smaker leker vi oss frem til øl vi liker. Vi startet med en kapasitet på 50 liter og har nå utvidet til 500 liter. Vi har tatt hobbyen litt lenger.

Son har utviklet seg mye de siste årene. Stor tilflytning, utvikling av sentrum med fokus på næringsutvikling med økende helårsaktivitet. Men det er med våren og sommeren at turistene kommer. Son har en trygg og god båthavn med over 7000 anløp. Hyttefolket elsker solsiden av Oslofjorden, og stadig fler tilreisende har hørt at Son er en perle. Cafe og restaurantlivet blomstrer og Son i ferd med å etablere seg som en matdestinasjon. Vi mente at det var marked for et lokalt øl, forteller Christian Hallan.

– Vi produserer for lokalmarkedet, både på flaske og fat. Vi ønsker å representere kvalitet fremfor kvantitet. Vi har fått forespørsler fra både dagligvarekjeder og restauranter i Oslo, men foreløpig har vi sagt nei, sier Knut Magne Helland.

De vil være sikre på at de kan levere og har sine meninger om mikrobryggeri som har blitt for store. De blir ikke unike lenger.

De er stolt av å levere øl til flere av utesteder i Son som Restaurant Sjøboden, Oliven, Bryggerhuset og Ristorante24.

– Sjøboden har satt ettertrykkelig spor etter seg på matkartet, og vi er stolt av å være representert på menyen der. Ølet er også å få kjøpt på Hølen Handel like i nærheten og der har det blitt en salgssuksess.

Vitenparken i Ås lanserer øl fra eget bryggeri

Preget av været

”Mildvær gir deg fredagsfølelsen hele uken”. ”Knut Magne liker lyst og lettdrikkelig øl”, står det på lagerølet. Hver etikett har et særegent navn preget av ulike værtyper og hvem av dem som liker det spesielle ølet.

De produserer hveteøl, Golden Ale, lagerøl og IPA. Øltypene har fått navn som Lettskyet, Solnedgang, Mildvær og Sønnavind.

De bor alle i kystbyen og våkner opp til vær og vind, det inspirerte dem til navnene.

Kontroll 1: Christian Hallan vurderer lukten etter 1 uke på termostatstyrte gjæringsfat.

Kontroll 1: Christian Hallan vurderer lukten etter 1 uke på termostatstyrte gjæringsfat.

– Jeg bor nærmest sjøen av oss tre, og ser utover Jeløya og fjorden hvordan været forandrer seg. I gamle dager var Son en viktig kystby og en seilskutedestinasjon. Vær og vind var viktig, slik kom vi på at vi kunne bruke væruttrykk som navn, sier Christian Hallan.

– Alle snakker om været. På den måten har vi ubegrensede ideer å ta av. Og skal vi lage et alkoholfritt øl, kan vi jo kalle det ”oppholdsvær”, spøker Knut Magne Helland.

Det er en kamerat som har hjulpet dem med design av etiketter. Det er André Johannesen i firmaet Andreport.

– Vi har fått mye skryt av designet, så vi er veldig takknemlig for jobben han har gjort for oss, forteller Christian Hallan. Navnet på bryggeriet har også sin historie.

Fant sommerfugl i ølboksen. Ringnes: - Dette er mugg

Helland her …

– Det var slik at da min kone og jeg kjøpte et slitt småbruk i Son, så trengte vi mye snekkerhjelp. Vi fikk beskjed om at Knut Magne var den aktuelle personen å spørre. Jeg presenterte meg som Christian Hallan, så repliserte Knut Magne tilbake; – Helland her ... først tenkte jeg at det var en spøk, men det viste seg å være fakta. Da ble navnet Helland & Hallan Bryggeri AS et naturlig valg for oss, forteller Christian.

KONTROLL 2: Andreas Lydersen har god kontroll frem til ferdig øl.

KONTROLL 2: Andreas Lydersen har god kontroll frem til ferdig øl.

Navnet kan jo også assosieres til den svenske og senere norske publikumssuksessen ”Helan og Halvan” som i dagligtalen ble kalt ”Helan og Hallan”. I den forbindelse forteller de en historie om da de åpnet og journalisten spør til slutt.

– Ja, men hva er det egentlige navnet deres?

Vi kan ikke glemme at de tross alt er tre om bryggeriet. De får ikke fullrost Andreas nok.

– Uten Andreas Lydersen hadde vi fortsatt sittet her med 50-litersdunken vår og blomstret. Hjernen hans er skrudd sammen på en annen måte enn vår. Han kan alt om humletyper, bakterier, leser, lærer og husker ting, understreker Christian Hallan.

Nå skal de i gang med juleølet, tid er et stikkord i denne bransjen. Så venter vi spent på navnet, hva vil juleølet bli kalt? Skal vi tippe på ”Gråvær” eller tør vi håpe på ”Snøvær”?

Andreas Lydersen gir deg tips til hjemmebrygging:

** Det finnes gode startsett med bryggeutstyr som gir godt øl.

** Selv om du benytter ferdige ingredienspakker eller følger oppskrift – forsøk å forstå hva du egentlig gjør. Hvorfor bruker oppskriften akkurat den maltet? Hvorfor tilsetter du humlen når du gjør det?

** Renslighet og god tid er de viktigste faktorene for godt øl, den største feilen er at ølet får for liten modningstid.

** Hold deg til malt, humle, vann og gjær. Gjør det enkelt. Ikke eksperimenter med for mange smaker som nybegynner.

** Humle om koker betyr mer bitterhet – kanskje du bør holde igjen litt her?

** Vær til stede både i hodet og fingre!

Prosessen til ferdig øl:

** Øl består av malt, humle, vann og gjær.

** Byggkorn fuktes til det begynner å spire og maltes (røstes).

** Maltet kokes opp med vann og tilsettes humle.

** Væsken siles av, tilsettes gjær og settes til gjæring.

** Under gjæringen oppstår alkohol og aromaen utvikles.

** Ølet er ferdig etter 1–2 uker.

** Noen øltyper tilsettes naturlige aromastoffer, som frukt, bær, urter, krydder osv.

Kilde: Bryggeri- og Drikkevareforeningen

Artikkeltags