Restemiddag klinger kanskje litt beklagende hos noen, men er som musikk i denne sykkel-gjengens ører.

– Vi kunne jo ikke si nei til det, påpeker Anniken Hoff Quirk engasjert. Hun er forretningsutvikler i Too good to go. Kort fortalt er dette en app som skal bidra til mindre kasting av mat. Det har tatt av i flere europeiske land, og nå spres budskapet i Norge. Blant annet på sykkel, skriver Smaalenene.

LES OGSÅ: Nå har «Onkel Blå» åpnet 

– Alle som har mat til salgs og som har noe igjen når dagen er over, er potensielle samarbeidspartnere, understreker hun. To good to go går ut på at restaurantene gjennom appen legger ut mat for henting som ikke er solgt i løpet av dagen. Hvem som helst kan benytte seg av det. Maten kastes ikke, og du kan få gourmetmåltid til 20 kroner, forteller Anniken. Hun mener at mat- og serveringsbransjen er villig til å redusere matsvinnet, men at det er tid- og ressurskrevende å organisere.

 

– Det er her vi kommer inn. Appen redder i snitt 1.300 porsjoner mat hver dag over hele Norge, sier hun og påpeker at mat hører hjemme magen, ikke i søpla.

I en ukes tid har Anniken syklet Østfold rundt med mål om å informere hvermannsen om tjenesten, og få flere spisesteder med på laget. Start og mål var Oslo. Og et etterlengtet stopp var i Hobøl, mandag kveld. Hos Celine Battedou.

LES OGSÅ: – Mitt forslag er at vi dropper tøys og tull om ondsinnede vepsemonstre 

– Da jeg hørte om disse og hva de skulle, inviterte jeg dem hjem på restemiddag. Jeg brenner for å redusere matsvinn og produsere bærekraftig mat, smiler Celine. Hun er kokk, lærer ved mat og helse, har egen bedrift ved navn In-Spire, og samarbeider med organisasjonen Fremtiden i våre hender.

–Jeg holder kurs om nettopp matsvinn og hvordan rester kan utnyttes. Her i familien har vi restemåltid annenhver dag. Det er så mye godt du kan lage av eksempelvis pasta, kokte poteter, ris ... Ja, ofte blir restemåltidet bedre enn det opprinnelige, ler Celine. Hun kaster ytterst sjelden mat. Da er det i så fall uspiselige deler av grønnsaker. Eller mat som har havnet på gulvet.

LES OGSÅ: Eplebonde "tvunget" til å droppe økologisk produksjon 

 

– Dette går tilbake i kretsløpet. I komposten, understreker hun. Den franske Hobøl-kvinnen er sjelden å se i butikken. Den bugnende hagen gir av seg med hundrevis av vekster. Hun har ikke tall på hvor mange ulike slag det dreier seg om.

– Når jeg handler, er det store sekker med ris. Kanskje sitroner og paprika. De er ikke så lette å få til her, forklarer hun. Alt brødet baker hun selv.

LES OGSÅ: Liv Ragni lager enkel og deilig mat av det andre folk kaster 

Sykkelfølget på tre ble tydelig imponert over den bugnende hagen i Bølerveien. Og etter en kost bestående av brune bananer og tørt brød, så de frem til å sette seg til bords med et herremåltid av rester.

– Dette er ren luksus. Målet underveis er å leve så godt vi kan på overskuddsmat, men vi merker jo at vi ikke har så mange samarbeidspartnere utover her ennå, ler Anniken.

 

På menyen står suppe med knutekål og ulike blader samt krutonger fra tørt brød og annet snadder fra grønnsakshagen. Bærekraftig mat blir naturlig samtaletema.

– Vi har klart å redusere matsvinnet litt, men har mye å gå på. Hver nordmann kaster i snitt 42,1 kg mat hjemme hvert år. Én tredjedel av all mat som produseres, kastes. Dette er et problem som vi mener at kan løses, sier Anniken.

LES OGSÅ: Disse matvarene er holdbare i flere år etter datomerking

Kjøkkenbenken hos Celine prydes av utallige spirer. Hun dyrker dem selv og holder kurs om maten som får plass overalt. Dette er en stor lidenskap som hun har med seg fra hjemlandet. Celine er oppvokst like utenfor Toulouse på den franske landsbygda. I 2012 flyttet hun til Norge. Hun lærte å dyrke av sin onkel da hun var ti år gammel. En drøm var å starte en annerledes restaurant med åpningstid én gang i måneden. Invitere folk til lunsj, hvor alle satt sammen og nøt hennes hjemmelagede, kreative matlaging og ble kjent med hverandre. Og akkurat slik ble det.

LES OGSÅ: Lokal storprodusent kaster ikke engang matrestene sine 

– Vi blir flere og flere rundt bordet, det er så morsomt, smiler hun. Frivillige kommer for å jobbe i hagen til Celine. Mot kunnskap og mat.

 

Sykkelfølget fra Oslo har også fått med seg ny lærdom. Etter en fortreffelig restemiddag kryper de til køys i et telt i Hobøls dype skoger. Neste morgen venter en deilig restefrokost.