Trekker rakfisk etter funn av listeriabakterier

Slidre Ørretsenter har trukket rakfisk fra markedet etter funn av listeriabakterier.

Slidre Ørretsenter har trukket rakfisk fra markedet etter funn av listeriabakterier. Foto:

I forbindelse med det pågående utbruddet av listeriose, ble det torsdag påvist listeriabakterier i rakfisk fra Slidre Ørretsenter. Alle varianter av rakfisk fra Slidre Ørretsenter trekkes nå fra markedet.

DEL

Slidre Ørretsenter AS trekker tilbake alle sine varianter av rakfisk fra markedet. Årsaken er at bakterien Listeria er påvist i rakfisken vår, skriver produsenten i en pressemelding.

Rakfisken er distribuert og solgt over hele landet, og produsenten ber alle som har kjøpt produktene om å kaste produktene, eller levere de tilbake til butikken der de er kjøpt.

Sannsynlig årsak

Mattilsynet har fortløpende kontakt med produsenten Slidre ørretsenter, som nå har satt i gang tilbaketrekning fra dagligvarekjeder og grossister det har blitt levert rakefisk til.

– Det er sannsynlig at rakfisk fra Slidre Ørretsenter er årsaken til utbruddet. Etterforskningen fortsetter for å bekrefte kilden og identifisere årsaken til utbruddet, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet i en pressmelding.

Innhold av Listeria-bakterier i mat kan føre til sykdom hos personer i risikogrupper som eldre med svekket helse, personer med nedsatt immunforsvar, og gravide.

Siden midten av november og frem til nå, er det meldt om 13 personer med listeriose, og det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av pasientene.

Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden.

Prøvene av rakfisk er tatt hos en av de smittede personene, og er analysert av Veterinærinstituttet.

Rakfisk er sesongvare og produsenten opplyser at det ikke pågår produksjon nå, og det er svært lite produkter på lager. Mattilsynet vil foreta videre undersøkelser, sammen med produsenten.

Fakta 

Artikkeltags