En sjelden anledning til å nyte himmelen

LItt mindre: Anders Rekaa med et bilde av solen og en liten Venus. Merkur er litt mindre og man trenger godt utstyr for å kunne se den.
Merkur er i veien, men ikke se opp uten videre.
Det er en festdag for astronomer og venner av det som skjer over oss, for i dag er Merkur, planeten, godt synlig-hvis man legger godviljen til.
-Fra et snaut kvarter etter klokken 13 vil planetens vandring være synlig, sier Anders Rekaa.
Han er til daglig lærer ved Kirkeparken videregående skole og vil i ettermiddag, sammen med både kolleger og elever, innta skolens tak for å nyte fenomenet.
Lenge til neste gang
Dagens merkurpassasje er en sjelden forteelse, for i snaue åtte timer kan man oppleve at Merkur sklir over solskiven som en liten svart prikk. I følge Rekaa byr neste anledning seg ikke før i 2049.
Men først om 125 år kan en tilsvarende langvarig planetpassasje oppleves.
Kirkeparken har et teleskop med solfilter som gjør det mulig å studere fenomenet direkte. Det man vil kunne se er planeten som en ganske så beskjeden prikk med den vesentlig større solen som bakgrunn. Å forsøke å få med seg planetens vandring med det blåtte øye er både farlig og meningsløst.
Gjør heller dette: Har man en god kikkert, ikke av prismetypen- den man kan se gjennom med begge øyne- kan den rettes inn mot sola, hold et hvitt ark bak kikkerten, deretter kan avstanden justeres så solskiven blir passe stor. Juster skarpheten ved å skru på fokuseringshjulet på kikkerten.
Langt borte
Rekaa synes dagen er stor av flere grunner, ikke minst fordi merkurpassasjen er en måte å kunne se solsystemet direkte.
-Det er er mer enn flekk, sier han og legger til at Newtons lov kunne i sin tid ikke forklare planetens uregelmessige bane.
- Men det kunne Einsteins relstivitetsteori, sier han.
Og; Observasjonen av Merkurpassasjen i 1631 ga oss for første gang muligheten til å estimere størrelsen på en planet og la dermed også grunnlaget for moderne astronomi.
Kommentarer til denne saken