Moss får støtte til landstrøm - vil gjøre havna til en fremtidsrettet miljøhavn

FRAMTIDSRETTET: – Vi er veldig glade for å få tildelt støtte til å etablere landstrøm i Moss Havn. Dette er et ledd i elektrifiseringen av havnen, og en viktig del av fremtidig havneløsning, sier havnesjef Øystein Høsteland Sundby i en pressemelding.

FRAMTIDSRETTET: – Vi er veldig glade for å få tildelt støtte til å etablere landstrøm i Moss Havn. Dette er et ledd i elektrifiseringen av havnen, og en viktig del av fremtidig havneløsning, sier havnesjef Øystein Høsteland Sundby i en pressemelding. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I løpet av et drøyt år vil alle skip som legger til kai i Moss Havn kunne koble seg til landstrøm. Det gleder havnesjefen i Moss, Øystein Høsteland Sundby.

DEL

– Vi er veldig glade for å få tildelt støtte til å etablere landstrøm i Moss Havn. Dette er et ledd i elektrifiseringen av havnen, og en viktig del av fremtidig havneløsning, sier havnesjef Øystein Høsteland Sundby i en pressemelding.

Det er Enova som deler ut over femti millioner kroner i støtte til landstrømsprosjekter over hele Norge, og nå er altså Moss Havn én av elleve havner som har fått støtte.

Les også: Vil etablere grensekontrollstasjon på Moss havn 

Moderne miljøhavn

Havnesjefen sier at landstrømmen vil være med på å gjøre Moss havn til en moderne og fremtidsrettet miljøhavn.

– Landstrøm en del av fasilitetene vi skal kunne tilby skipene som legger til her, sier Høsteland Sundby.

Med det mener han at det store miljøgevinster å hente når skipene som legger til kai i Moss Havn kobles på landstrøm, ettersom landstrøm er den teknologien som har størst effekt for å redusere utslipp ved landligge.

– Vi har anslått et potensial på opp mot 1 million kilowatt timer i året, basert på energiforbruket til de båtene vi har inne i vår havn nå, sier havnekaptein Birger Langseth Harveg i pressemeldingen fra Moss havn. Han legger til at dette gir en tilsvarende miljøbesparelse ved at skipene slipper å produsere den elektrisitetene ved bruk av fossilt drivstoff.

Skal være ferdig i 2019

– Nå starter arbeidet med å få etablert landstrømmen så fort som mulig. Prosjekteringen starter like etter fellesferien, og prosjektet skal være ferdigstilt sommeren 2019, sier Harveg.

Enovas støtter landstrømanlegget. Støtten er blitt gjennomført i flere omganger.

Alle som tilfredsstiller utlysningskriteriene blir rangert etter hvor stort brukspotensial Enova antar at landstrømanlegget vil ha. Initiativtakerne kan søke om opp til 75 prosent av investeringskostnaden.

Disse havnene fikk tildelt støtte:

Trondheim Havn IKS

Drammenregionens interkommunale havnevesen

Trondheim Havn IKS

Skiparvika Næringspark AS

Moss Havn KF

Stord Hamn

Tromsø Havn KF

Trondheim Havn IKS

BioMar AS

Arendal Havnevesen KF

Buksér og Berging AS

Artikkeltags