Gå til sidens hovedinnhold

Reddet fiskere fra drivende isflak

Artikkelen er over 5 år gammel

Da to isfiskere skulle tilbake til land etter torsdagens fisketur, hadde ikke isen lenger kontakt med land.

- De hadde ikke mulighet til å komme seg til land for egen maskin, sier Bjørn Ove Pedersen, brannmester ved Mosseregionens interkommunale brann- og redningsvesen.

Dramatisk

Etter en lang kuldeperiode har isen lagt seg flere steder. Også i Mossesundet. Torsdag formiddag gikk to menn ut på isen i Mossesundet ved Kjellandsvik på Jeløy. Da fiskerne skulle returnere til land møtte de følgende dramatiske syn: Isen de gikk på hadde løsnet fra land og drev alene i sundet.

Fiskerne tok kontakt med nødetatene for å få hjelp. Pedersen forteller at brannvesenet tok kontakt med Kambo Marina og Kjetil Svelland, som kjørte ut med båt og hentet fiskerne.

– De var utrolige glade for å få hjelp. Selv om isen var relativt tykk og flaket de sto på relativt stort, opplevde de det som dramatisk. Dessuten er det mye strøm i sundet, som ganske kjapt kan bryte opp et slikt isflak, sier Pedersen.

Må være obs

Anne-Grete Edvardsen har hytte på Jeløy med utsikt over sundet. Hun så at fiskerne tok seg ut på isen torsdag formiddag og at de senere gikk rundt på isen for å forsøke å komme seg i land.

Isen på Mossesundet er brukt av mange på vinterstid, men hun sier det er lenge siden hun har sett at noen har tatt seg ut på isen når den begynner å bli usikker.

– Det begynner å bli noen år siden, men det er nok mange som ikke vet hvordan sjøisen oppfører seg, sier hun.

Redningsaksjonen endte bra. Men nå vil brannvesenet passe på å advare befolkningen mot isforholdene.

– I kuldeperioden var det ikke noe problem. Isen har vært tykk og fin, men nå som varmegradene er her og snøen smelter, smelter også isen. I Mossesundet går isbryteren Emil og det er mye strøm, noe som er med på å skape bevegelse i isen. Derfor mistet nok også dette flaket kontakt med land. Og sånt kan skje, sier Pedersen.

– Disse fiskerne var heldige med at flaket de sto på var såpass stort, men det er ingen selvfølge og det må folk være klar over, sier han.

 

Selger fiskeutstyret

Også i Vansjø ligger det fortsatt is flere stedet. Daglig leder i DNT Vansjø Evy Eliassen sier til Moss Avis at man må være veldig forsiktig på isen i disse dager.

– Man kan ikke si med sikkerhet hvor isen er trygg og ikke. Det forandrer seg hva dag til dag, time til time, sier hun.

Det generelle rådet er å sjekke med lokalkjente og turskøyte-gruppa til DNT Vansjø om man skal ut på tur.

– Og skal man gå på isen når forholdene er som de er nå, må man ha kunnskap, sier Pedersen.

Fiskerne som ble reddet har ifølge Pedersen fisket sin siste fisk gjennom isen på Mossesundet.

– De fortalte at utstyret skulle legges ut på finn.no og selges så fort de kom hjem, sier han.

Kommentarer til denne saken