Kommunens eiendommer kan bli ekspropriert: Millionkrangel om Nyquistbyen

Uenige: Leder i Moss kommunale eiendomsselskap, Bengt Olimb ( til v.) var uenig med Eirik Tveiten ( til h. ) i formannskapet. I midten står Sindre W. Mork.

Uenige: Leder i Moss kommunale eiendomsselskap, Bengt Olimb ( til v.) var uenig med Eirik Tveiten ( til h. ) i formannskapet. I midten står Sindre W. Mork. Foto:

Bane NOR og Moss kommune står langt fra hverandre. De har havnet i en bitter strid. Kommunen har ventet i årevis på tilbakebetaling av 36 millioner for 20 hus. Spørsmålet er hva eiendommene er verdt i dag.

DEL

Lederen i Moss kommunale eiendomsselskap er redd for at forhandlingene om Nyquistbyen ender i skjønnsretten. 

– Blir vi ikke enige, så tar staten over kommunens eiendommer i august, påpeker Bengt Olimb.

Får en hånd på rattet

I det siste møtet i formannskapet i Moss orienterte han om en tilleggsavtale til Sjøsiden AS, som var opp til politisk behandling. Et klart flertall av de folkevalgte mener denne avtalen er god for kommunen, som da får en hånd på rattet i styringen av prosjektet.

Sjøsiden Moss AS er et selskap som er eid av Bane NOR og Moss kommune med femti prosent hver. Målet med selskapet er utvikling av området jernbanestasjonen og den indre delen av  havna med boliger og kontorbygg.  Sjøsiden har inngått en opsjonsavtale med Moss Havn KF om retten til å kjøpe dette arealet når det blir frigjort. Dette gjelder også området rundt dagens jernbanestasjon.

LES OGSÅ: Bane Nor tyr til tvang mot 5–10 eiendomseiere 

Bladde opp 36 millioner

Disse arealene er det altså enighet om så langt. Men når det gjelder kommunens eiendommer i Nyquistbyen, kan forhandlingene skjære seg. Her kjøpte Moss kommune opp en rekke hus fra 2001 til 2009. Det skulle få fortgang i jernbaneutbyggingen gjennom Moss.

Totalt bladde kommunen opp 36 millioner for å sikre seg 20 eiendommer. Den gang trodde man at staten ville betale tilbake disse pengene snart. Men dette har trukket i langdrag.

Går ikke på skinner

Nå er imidlertid kommunen og Bane NOR i gang med forhandlinger om tilbakebetalingen. Men dette går ikke på skinner. I det siste møtet i formannskapet fremholdt lederen i MKE, Bengt Olimb, at Bane NOR ikke virker opptatt av å få en rask løsning. Han påpekte også at partene står langt fra hverandre.

Han frykter at saken ender i skjønnsretten. – Da risikerer vi at staten går inn og eksproprierer kommunens eiendommer i Nyquistbyen. Dette blir akkurat på samme måte som Bane NOR nå forholder seg til andre huseiere i dette strøket, forklarte Olimb i formannskapet. Han viste også til en avtale fra 2003. Bengt Olimb karakteriserte denne som dårlig for kommunen og ikke gunstig for de pågående forhandlingene.

Advarte

Ordfører Hanne Tollerud håper imidlertid at partene blir enige. Hun mener også det var riktig av flertallet å slutte seg til tilleggsavtalen.

- Men denne avtalen har kommunen brukt fem millioner inn i dette selskapet. Det er altså ikke snakk om store summer så langt. Imidlertid blir det helt andre beløp hvis kommunen blir med etter 2024.

Dette falt imidlertid ikke i god jord hos Rødts Eirik Tveiten.

- Jeg synes det er uheldig at kommunen er med i dette aksjeselskapet. Personlig tror jeg kommunen blir som en spurv i tranedans. Denne saken er også av vesentlig betydning for nye Moss og burde overlates til fellesnemnda, understreket han.

Artikkeltags